Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over bloedafname bij een kind. Het is goed u te realiseren dat voor u(w kind) persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Zo soepel mogelijk

Bij uw kind wordt bloed afgenomen. Sommige kinderen vinden dit een hele spannende gebeurtenis. In deze folder leest u welke mogelijkheden er zijn om de bloedafname zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tips

  • Vertel uw kind dat hij of zij een bloedafname zal krijgen. Het is belangrijk dat een kind weet wat hem te wachten staat en hoe hij hiermee om kan gaan. Sommige ouders hebben de goed bedoelde gedachte hun kind niet te vertellen dat er bloed afgenomen moet worden, omdat het kind anders gestrest raakt. Toch kunnen kinderen beter omgaan met spannende gebeurtenissen als ze weten wat hen te wachten staat.
  • Vertel stapsgewijs wat er gaat gebeuren. De stappen zijn hieronder beschreven. Het is mogelijk om een verdoving te krijgen, zo voelt uw kind veel minder van de bloedafname. Vraag gerust om een verdovingspleister voor uw kind! Deze pleister wordt minimaal een uur voorafgaand aan de bloedafname op de huid geplakt. U kunt ook een recept voor Emla® (zo heet deze verdoving) vragen aan uw huisarts. Dan kunt u de verdoving thuis al aanbrengen en heeft u geen extra wachttijd.
  • Het is voor uw kind prettig om tijdens de bloedafname met u over iets anders te praten. Ook zijn er afleidingsmaterialen beschikbaar om te gebruiken tijdens de bloedafname.
  • Heeft uw kind, bijvoorbeeld door eerdere ervaringen, andere hulp of begeleiding nodig? Laat het ons weten!