Deze folder geeft u informatie over een centrale sereuze chorioretinopathie/serosa. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Sereuze chorioretinopathie/serosa

Het netvlies is de binnenbekleding van het oog. Hier bevinden zich de macula, ook wel gele vlek genoemd en de oogzenuw. Met de macula kunt u het scherpste zien, de oogzenuw stuurt de beelden naar de hersenen. Op het netvlies bevinden zich bloedvaten die het netvlies van zuurstof en voedingsstoffen voorzien.

Op het netvlies bevinden zich pigmentcellen (RPE-cellen). Deze cellen vormen een barrière waar normaal gesproken geen vocht doorheen kan. Bij een serosa lekt er wel vocht door deze barrière en dat komt terecht tussen deze pigmentlaag en het netvlies.

Oorzaak

De oorzaak van een serosa is nog niet bekend. Wel komt het vaker voor bij mannen tussen de 25 en 55 jaar oud. Er zijn aanwijzingen dat het vaker voorkomt bij mensen die aanhoudende stress ervaren of bepaalde medicatie gebruiken (prednison/steroïden/medicatie voor psychische aandoeningen).