Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over Moviprep voorbereiding voor colonscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een colonscopie?

De voorbereiding voor de colonscopie is voor u met Moviprep, omdat u opgenomen wordt of bent. Lees de folder aandachtig door want mogelijk moet u thuis alvast starten met de voorbereidingen voordat u opgenomen wordt.

Tijdens een colonscopie wordt met een colonscoop, dit is een buigzame soepele slang die bestuurbaar is, gekeken in de dikke darm. De scoop wordt via de anus ingebracht en het verkregen beeld wordt op een monitor zichtbaar gemaakt. In principe wordt de endeldarm (rectum) en de gehele dikke darm (colon) bekeken. Soms, indien nodig, nog het laatste stukje van de dunne darm (ileum). Zo kunnen afwijkingen opgespoord of uitgesloten worden, bijvoorbeeld ontstekingen, bloedingen, poliepen, gezwellen, divertikels (uitstulpingen van de darm).

Pijnstilling

Tijdens het onderzoek worden soms foto’s van de inwendige darm gemaakt. Met de colonscoop kunnen bepaalde kleine ingrepen uitgevoerd worden, bijvoorbeeld stukjes weefsel (biopten) voor onderzoek wegnemen, poliepen verwijderen of bepaalde afwijkingen wegbranden. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek kan echter wel pijnlijk zijn, doordat:

  • via de scoop lucht wordt ingeblazen.
  • de darm veel of weinig bochten heeft.
  • vaak, in de loop van het onderzoek, op uw buik geduwd wordt om het onderzoek beter te laten verlopen.

Om dit te beperken krijgt u van tevoren een infuusnaaldje in uw arm, waardoor pijnstilling en een slaapmiddel wordt gegeven. Zie ook de sedatiefolder voor verdere informatie hierover.

Voorbereidingen

Belangrijk: lees de colonscopie folder voor een aangepast dieet en voorbereiding met laxeermiddelen, want een goede voorbereiding is van groot belang voor het onderzoek. Indien u niet goed voorbereid bent, kan de arts uw dikke darm niet goed beoordelen, waardoor het onderzoek uiteindelijk afgebroken moet worden.

  • Bekijk onderstaande informatiefilm; zodat u op de hoogte bent van wat een colonscopie inhoudt.
  • Volg het juiste voorbereidingsschema voor:
    • Een vezelbeperkt dieet: start zeven dagen voor het onderzoek.
    • Laxeren: als uw dikke darm niet schoon is, kan de arts uw darm niet beoordelen en kan het onderzoek niet doorgaan. Uw laxatiemiddel (het middel om te laxeren) kunt u ophalen bij uw apotheek
  • Indien u alleen wordt opgenomen voor de voorbereidingen van de colonscopie en daarna weer naar huis mag, regel dan iemand die u naar huis brengt. In verband met de gegeven sedatie mag u de eerste 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer.