Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over contactisolatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Overdracht van bacteriën en virussen voorkomen

Op het moment dat de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor medewerkers, zoals handen wassen of desinfecteren, niet voldoende zijn om verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen, nemen we extra isolatiemaatregelen. Als deze bacteriën en virussen worden overgedragen via de handen of besmette voorwerpen, passen we contactisolatie toe.

Wat betekent contactisolatie voor u als patiënt?

  • U verblijft op een eenpersoonskamer. Als er geen eenpersoonskamer vrij is, verblijft u op zaal. De deur van uw kamer mag openstaan.
  • U mag de kamer verlaten, maar alleen als eventuele wonden goed zijn afgedekt en u geen contact heeft met andere patiënten.
  • U krijgt eigen sanitair (douche en toilet) toegewezen. Wanneer dit niet mogelijk is, krijgt u een eigen postoel en moet u als laatste gebruik maken van de douche, waarna deze gereinigd en gedesinfecteerd wordt.
  • U wast uw handen na elke toiletbezoek met water en zeep.
  • Aan uw deur of aan uw bed hangt een groene isolatiekaart met daarop de maatregelen voor medewerkers en bezoekers.
  • De medewerkers desinfecteren hun handen met handalcohol bij het betreden en verlaten van de kamer en tussendoor bij verpleegkundige en medische handelingen.
  • Bij ieder contact met u trekken medewerkers handschoenen aan. Bij intensief contact trekken medewerkers een schort met lange mouwen aan. Bijvoorbeeld tijdens het wassen, het verschonen van uw bed of wondverzorging.
  • Als u voor onderzoek of behandeling de afdeling verlaat, gelden de volgende voorwaarden:

– U krijgt schone kleding of een schone pyjama aan.
– Uw bed wordt voorzien van schoon beddengoed.
– U desinfecteert uw handen en polsen met handalcohol.

We beseffen dat de isolatiemaatregelen voor u ingrijpend en onaangenaam kunnen zijn. Het is voor ons echter de enige manier om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen en de andere patiënten te beschermen tegen mogelijke besmetting.