Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over direct werkende orale anticoagulantia (DOAC). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Uw arts heeft u een DOAC voorgeschreven. Dit medicijn wordt voorgeschreven wanneer u een vorm van trombose heeft (doorgemaakt). Of u heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van trombose door bijvoorbeeld een boezemfibrilleren (een hartritmestoornis).

Antistollingsmedicijnen zoals DOAC’s  zorgen dat uw bloed minder snel stolt. Hierdoor neemt de kans op trombose af en zorgen de medicijnen dat er geen nieuwe stolsels gemaakt worden. Het antistollingsmedicijn lost het stolsel niet op, dit doet het lichaam zelf en duurt enkele weken tot maanden.

Uit onderzoek is gebleken dat DOAC’s even goed werken als antistollingstabletten (bloedverdunners) van de Trombosedienst (acenocoumarol en fenprocoumon). Door de stabiele werking van de DOAC’s vervalt de INR-controle bij de Trombosedienst en wordt er dagelijks een vaste dosering ingenomen.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een DOAC. Mensen met een kunsthartklep of slechte nierfunctie krijgen deze medicijnen doorgaans niet voorgeschreven. Het is dan ook belangrijk om elk jaar de nierfunctie te controleren als u DOAC’s gebruikt.

Risico’s antistollingsmedicijnen

Doordat het bloed minder snel stolt neemt de kans op trombose af. Tegelijkertijd zorgt dit ook voor een hogere kans op bloedingen. De medicijnen zelf zorgen niet dat er bloedingen ontstaan maar een wond zal langer en heviger bloeden dan wanneer er geen antistollingsmedicijnen gebruikt worden.

Om te voorkomen dat er ernstige bloedingen plaatsvinden, is het belangrijk dat u de alarmsignalen herkent. Neem contact op met de behandelaar of huisarts wanneer:

  • De urine plots rood kleurt.
  • Ontlasting gitzwart ziet.
  • U uitvalverschijnselen krijgt, zoals verlies van kracht in een arm of been, een scheef gezicht of het plotseling niet meer kunnen praten.
  • U plotseling hevige pijn krijgt in bijvoorbeeld de buik.
  • U blauwe plekken krijgt die groter zijn dan een bierviltje.
  • U plotseling meer dan vijf blauwe plekken heeft
  • u een langdurige bloedneus heeft (langer dan ongeveer een half uur).
  • U bloed ophoest of bloed braakt.

Combinatie met andere medicijnen

Sommige (natuurlijke) geneesmiddelen kunnen de werking van antistollingsmedicijnen beïnvloeden. Ze kunnen het effect versterken of juist tegen gaan. Het is belangrijk dat de behandelaar en de apotheek op de hoogte is van de medicatie die u gebruikt. Ook middelen die bij de drogist gekocht worden zijn hierin belangrijk.

Medische ingrepen

Mocht u tijdens het gebruik van de antistollingsmedicijnen een (tandheelkundige) ingreep ondergaan, meld dit dan altijd bij de behandelaar. Bij sommige ingrepen is het nodig om de medicijnen een aantal dagen vooraf te stoppen om een bloeding te voorkomen.

Vaccinatie en overige injecties in de spier

Omdat bij een injectie in een spier een bloeding zou kunnen ontstaan is het moment van zo’n injectie belangrijk als u DOAC’s gebruikt. Overleg altijd met uw huisarts of behandelaar wanneer u een vaccinatie of injectie in de spier nodig hebt.

Adviezen bij gebruik DOAC

  • U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag, maar kies een vast tijdstip van inname, dan vergeet u ze minder snel.
  • Bewegen en sporten is altijd goed. Bepaalde sporten hebben wel meer risico door een hogere kans op een bloeding. Voorbeelden zijn contactsporten zoals judo en (kick)boxen, diepzeeduiken en bergbeklimmen boven de 2500 meter.

Soorten DOAC

  • Dabigatran (Pradaxa®)
  • Rivaroxaban (Xarelto®)
  • Apixaban (Eliquis®)
  • Edoxaban (Lixiana®)

Dabigatran (Pradaxa®)

Dabigatran remt een stollingseiwit in het bloed, stollingsfactor II. Stollingsfactoren spelen een belangrijke rol in het stollingsproces.

Via de QR-code kunt u de bijsluiter op film bekijken

Werking Dabigatran
De werking begint binnen enkele uren.

Hoe moet Dabigatran worden ingenomen?
Verwijder de folie van de strip. Druk de capsule niet door de folie heen. De capsule heel doorslikken, met minimaal een half glas water, niet kauwen. Fijnmalen of uiteen laten vallen van de capsule beïnvloedt de opname van de Dabigatran. Het gaat hierdoor veel sterker werken en daarom wordt dit afgeraden. Dabigatran kan tijdens een maaltijd worden ingenomen, maar dat is niet per se noodzakelijk.

Krijgt u Dabigatran voorgeschreven na een knie- of heupoperatie om trombose te voorkomen? Dan zal uw arts u dit middel voor eenmalig gebruik per dag voorschrijven. Voor alle overige indicaties is tweemaal per dag gebruikelijk. De dosering van dit middel is per indicatie verschillend. Uw arts zal u hierover informeren.

Wat te doen als u vergeten bent uw Dabigatran in te nemen?
Indien u dit middel eenmaal per dag gebruikt:

  • Is het nog dezelfde dag? Neem de dosering dan alsnog in.
  • Is het al de volgende dag? Sla dan de vergeten dosering over.

Indien u dit middel tweemaal per dag gebruikt:

  • Duurt het langer dan zes uur voordat u de volgende capsule moet innemen? Neem dan de vergeten dosering alsnog in.
  • Duurt het korter dan zes uur voor u de volgende capsule moet innemen? Sla dan de vergeten dosering over.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij het gebruik van Dabigatran?
Dabigatran kan maag- en darmklachten veroorzaken, zoals buikpijn, diarree, maagpijn en misselijkheid. Over het algemeen verdwijnen deze klachten als u dit middel wat langer gebruikt.

Hoe lang moet u Dabigatran gebruiken?
Uw arts zal met u bespreken hoe lang u dit middel moet gebruiken. De duur van de antistollingsbehandeling is afhankelijk van de aandoening waarvoor u dit middel voorgeschreven heeft gekregen. Stop de behandeling nooit zelf.

Dabigatran bij zwangerschap en borstvoeding
Aangezien er niet voldoende bekend is over dit middel wat betreft de mogelijke gevolgen voor uw kindje, mag Dabigatran niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of tijdens de borstvoeding. Bent u zwanger, heeft u een zwangerschapswens, geeft u borstvoeding of bent u van plan borstvoeding te gaan geven? Bespreek dan met uw behandelend arts wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overstappen naar een ander antistollingsmiddel waarvan bekend is dat dit veilig kan worden gebruikt gedurende een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer mag Dabigatran niet worden gebruikt?
Extra voorzichtigheid is geboden bij ziekten waarbij sneller bloedingen ontstaan of bloedingen langer duren, leverproblemen en nierproblemen. Dabigatran wordt meestal niet voorgeschreven aan patiënten met een kunsthartklep, antifosfolipidensyndroom en een maag-verkleining. Tevens wordt gebruik ontraden bij patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Rivaroxaban (Xarelto®)

Rivaroxaban remt een stollingseiwit in het bloed, stollingsfactor X. Stollingsfactoren spelen een belangrijke rol in het stollingsproces.

 

Via de QR-code kunt u de bijsluiter op film bekijken

Wanneer begint de werking van Rivaroxaban?
De werking begint binnen twee tot vier uur.

Hoe moet Rivaroxaban worden ingenomen?
Neem Rivaroxaban in met minimaal een half glas water. Rivaroxaban kan tijdens een maaltijd worden ingenomen, maar dat is niet perse noodzakelijk. Bij slikproblemen mag u de tablet fijnmaken. Meng het poeder dan met koud water of bijvoorbeeld met een beetje koude appelmoes. Neem het dan direct in. Rivaroxaban wordt, afhankelijk van de indicatie, een- of tweemaal per dag ingenomen. Ook de dosering verschilt per indicatie. Uw arts zal u hier nader over informeren.

Wat te doen als u vergeten bent uw Rivaroxaban in te nemen?

  • Is het nog dezelfde dag? Neem de dosering dan alsnog in.
  • Is het al de volgende dag? Sla dan de vergeten dosering over.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij het gebruik van Rivaroxaban?
Rivaroxaban kan duizeligheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, huiduitslag en jeuk, vasthouden van vocht (te merken aan dikke vingers, enkels of zwaarder worden), pijn in de armen en benen, en vermoeidheid veroorzaken. Vaak verdwijnen deze klachten als u dit middel wat langer gebruikt.

Hoe lang moet u Rivaroxaban gebruiken?
Uw arts zal met u bespreken hoe lang u dit middel moet gebruiken. De duur van de antistollingsbehandeling is afhankelijk van de aandoening waarvoor u dit middel voorgeschreven heeft gekregen. Stop de behandeling nooit zelf.

Rivaroxaban bij zwangerschap en borstvoeding
Aangezien er niet voldoende bekend is over dit middel wat betreft de mogelijke gevolgen voor uw kindje, mag Rivaroxaban niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of tijdens de borstvoeding. Heeft u een zwangerschapswens, geeft u borstvoeding of bent u van plan borstvoeding te gaan geven? Bespreek dan met uw behandelend arts wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overstappen naar een ander antistollingsmiddel waarvan bekend is dat dit veilig kan worden gebruikt gedurende een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer mag Rivaroxaban niet worden gebruikt?
Rivaroxaban mag niet worden gebruikt door patiënten met oogafwijkingen die veroorzaakt worden door een hoge bloeddruk of suikerziekte. Extra voorzichtigheid is geboden bij ziekten waarbij sneller bloedingen ontstaan of bloedingen langer duren, bij leverproblemen en bij nierproblemen. Rivaroxaban wordt meestal niet voorgeschreven aan patiënten met een kunsthartklep, antifosfolipidensyndroom en een maag-verkleining. Tevens wordt gebruik ontraden bij patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Apixaban (Eliquis®)

Apixaban remt een stollingseiwit in het bloed, stollingsfactor X. Stollingsfactoren spelen een prominente rol in het stollingsproces.

Via de QR-code kunt u de bijsluiter op film bekijken

Wanneer begint de werking van Apixaban?
De werking begint na vier uur.

Hoe moet Apixaban worden ingenomen?
Neem de Apixaban in met minimaal een half glas water. Apixaban kan tijdens een maaltijd worden ingenomen, maar dat is niet per se noodzakelijk. Bij slikproblemen mag u de tablet fijnmaken. Meng het poeder met koud water, appelsap of bijvoorbeeld een beetje appelmoes. U moet Apixaban twee keer per dag innemen. De dosering is afhankelijk van de indicatie.

Wat te doen als u vergeten bent uw Apixaban in te nemen?
Neem de vergeten dosering alsnog in. Neem de volgende dosering dan pas weer twaalf uur later in.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij het gebruik van Apixaban?
Apixaban kan misselijkheid veroorzaken. Meestal verdwijnt dit als u het middel wat langer gebruikt. Een enkele keer ontstaat er bloedarmoede. Dit kunt u herkennen aan erg snel moe zijn, bleek zien, hartkloppingen en benauwdheid. Neem in dit geval altijd contact op met uw behandelend arts.

Hoe lang moet u Apixaban gebruiken?
Uw arts zal met u bespreken hoe lang u dit middel moet gebruiken. De duur van de antistollingsbehandeling is afhankelijk van de aandoening waarvoor u dit middel voorgeschreven heeft gekregen. Stop de behandeling nooit zelf.

Apixaban bij zwangerschap en borstvoeding
Aangezien er niet voldoende bekend is over dit middel wat betreft de mogelijke gevolgen voor uw kindje, mag Apixaban niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of tijdens de borstvoeding. Heeft u een zwangerschapswens, geeft u borstvoeding of bent u van plan borstvoeding te gaan geven? Bespreek dan met uw behandelend arts wat de mogelijkheden zijn. Er zijn medicijnen die wel veilig tijdens de zwangerschap en borstvoeding gebruikt kunnen worden.

Wanneer mag Apixaban niet worden gebruikt?
Extra voorzichtigheid is geboden bij ziekten waarbij sneller bloedingen ontstaan of bloedingen langer duren, leverproblemen en nierproblemen. Apixaban wordt meestal niet voorgeschreven aan patiënten met een kunsthartklep, antifosfolipidensyndroom en een maag-verkleining Tevens wordt gebruik ontraden bij patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven

Edoxaban (Lixiana®)

Edoxaban remt een stollingseiwit in het bloed, stollingsfactor X. Stollingsfactoren spelen een prominente rol in het stollingsproces.

Via de QR-code kunt u de bijsluiter op film bekijken

Wanneer begint de werking van Edoxaban?
De werking begint binnen twee uur.

Hoe moet Edoxaban worden ingenomen?
Neem de Edoxaban in met minimaal een half glas water. Edoxaban kan tijdens een maaltijd worden ingenomen maar dat is niet per se noodzakelijk. Het malen van de tabletten wordt sterk afgeraden, aangezien dit de werking van het middel nadelig beïnvloedt. Edoxaban wordt in het algemeen eenmaal per dag ingenomen. De dosering is afhankelijk van de indicatie. Uw arts zal u hier verder over informeren.

Wat te doen als u vergeten bent uw Edoxaban in te nemen?

  • Is het nog dezelfde dag? Neem de dosering dan alsnog in.
  • Is het al de volgende dag? Sla dan de dosering over.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij het gebruik van Edoxaban?
Edoxaban kan misselijkheid, huiduitslag en jeuk veroorzaken. Meestal verdwijnen deze klachten als u dit middel langer gebruikt.

Hoe lang moet u Edoxaban gebruiken?
Uw arts zal met u bespreken hoe lang u dit middel moet gebruiken. De duur van de antistollingsbehandeling is afhankelijk van de aandoening waarvoor u dit middel voorgeschreven heeft gekregen. Stop de behandeling nooit zelf.

Edoxaban bij zwangerschap en borstvoeding
Aangezien er niet voldoende bekend is over dit middel wat betreft de mogelijke gevolgen voor uw kindje, mag Edoxaban niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of tijdens de borstvoeding. Heeft u een zwangerschapswens, geeft u borstvoeding of bent u van plan borstvoeding te gaan geven? Bespreek dan met uw behandelend arts wat de mogelijkheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overstappen naar een ander antistollingsmiddel waarvan bekend is dat dit veilig kan worden gebruikt gedurende een zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Wanneer mag Edoxaban niet worden gebruikt?
Extra voorzichtigheid is geboden bij ziekten waarbij sneller bloedingen ontstaan of bloedingen langer duren, bij leverproblemen en bij nierproblemen. Edoxaban wordt meestal niet voorgeschreven aan patiënten met een kunsthartklep, antifosfolipidensyndroom en een maag-verkleining. Tevens wordt gebruik ontraden bij patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar uw behandelend arts/casemanager via de afdeling Interne Geneeskunde via 088 125 21 18 of 088 125 00 00 of de mail: stolling@adrz.nl.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.