Deze folder geeft u informatie over druppelcontactisolatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Overdracht van bacteriën en virussen voorkomen

Op het moment dat de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor medewerkers, zoals handen wassen of desinfecteren, niet voldoende zijn om verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen, nemen we extra isolatiemaatregelen. Als deze bacteriën en virussen worden overgedragen via druppels over een afstand van ongeveer 1,5 meter (bijvoorbeeld door hoesten en niezen), passen we druppelcontactisolatie toe. Zo voorkomen we zoveel mogelijk de overdracht van bacteriën en virussen naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers.

Wat betekent druppelcontactisolatie voor u als patiënt?

  • U verblijft op een eenpersoonskamer. De kamerdeur blijft tijdens uw verblijf dicht.
  • Aan de deur van uw kamer hangt een blauwe isolatiekaart met daarop de te nemen maatregelen voor medewerkers en bezoekers.
  • U mag de kamer alleen verlaten voor mobilisatie of als dit in het belang is van uw behandeling, zoals voor een onderzoek. Dit gaat altijd in overleg met de verpleging. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

– U krijgt schone kleding of een schone pyjama aan.
– Uw bed wordt voorzien van schoon beddengoed.
– U draagt een mondneusmasker.
– U maakt geen contact met ander patiënten.

  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit altijd:

– voor het eten
– na hoesten en niezen
– nadat u naar het toilet bent geweest

  • Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek. Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog.
  • Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi de zakdoek na gebruik direct weg. Was daarna de handen.
  • Alle medewerkers die bij uw op de kamer komen, dragen een mondneusmasker. Bij intensieve zorg, zoals wassen en bedden opmaken, dragen zij ook handschoenen en een schort met lange mouwen.
  • De medewerkers desinfecteren hun handen en polsen met handalcohol bij het betreden en verlaten van de kamer en tussendoor bij verpleegkundige en medische handelingen.

We beseffen dat de isolatiemaatregelen voor u ingrijpend en onaangenaam kunnen zijn. Het is voor ons echter de enige manier om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen en de andere patiënten te beschermen tegen mogelijke besmetting.