Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een echo-endoscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een echo-endoscopie?

Een echo-endoscopie wordt gedaan met behulp van een buigzame dunne slang (endoscoop) met aan de tip een echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Deze geluidsgolven worden door ieder orgaan of weefsel op een andere manier weerkaatst. De teruggekaatste geluidsgolven worden op een beeldscherm tot een beeld gevormd (echografie).

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het inspecteren van het maag-darmkanaalslijmvlies en de omliggende organen/klieren. Dit gebeurt met behulp van een endo-echoscoop. Het kan zijn dat er stukjes weefsel uit het slijmvlies (biopten) moeten worden afgenomen. Ook kan het zijn dat er geprikt (gepuncteerd) moet worden uit de omliggende organen/klieren. Het opgevangen materiaal wordt verder onderzocht door een patholoog-anatoom. Het biopteren of puncteren is niet pijnlijk. Toch kan de endo-echoscopie als belastend ervaren worden, omdat u zo stil mogelijk moet liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek kan een uur duren. Daarom wordt dit onderzoek gedaan onder een roesje(sedatie), waardoor u het als minder belastend ervaart.

Belangrijk: In verband met de juiste voorbereiding voor dit onderzoek is het van groot belang dat u vooraf de folder goed heeft doorgelezen.