Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over ooglidchirurgie bij een ectropion en entropion. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat zijn een ectropion en entropion?

  • Bij een ectropion draait het ooglid naar buiten waardoor het oog niet meer goed kan sluiten en het hoornvlies kan uitdrogen.
  • Bij een entropion draait het ooglid naar binnen waardoor de wimpers tegen het hoornvlies aankomen en het hoornvlies kan beschadigen.

Deze aandoeningen komen vooral op oudere leeftijd voor en kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie kan uitkomst bieden.

Behandeling

Een ingreep aan de oogleden vindt plaats op de dagbehandeling onder plaatselijke verdoving. De ingreep duurt ongeveer een half uur. Met een injectie wordt het ooglid verdoofd en vervolgens afgedekt met een steriel laken. Het ooglid wordt gehecht met zowel oplosbare als niet oplosbare hechtingen. De niet oplosbare hechtingen worden circa 10 dagen na de ingreep verwijderd op de polikliniek oogheelkunde.