Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een electromyogram-geleidingsonderzoek en/of -naaldonderzoek (EMG). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Inleiding

U heeft een afspraak voor een elektro-myografisch onderzoek (EMG). Bij dit onderzoek meet de laborant de kwaliteit van de zenuwbanen en de spieren. Zenuwbanen geven de elektrische prikkels vanuit het ruggenmerg door naar de spieren, bijvoorbeeld in armen en benen. Sommige ziekten beïnvloeden de snelheid waarmee de zenuwbanen de elektrische prikkels doorgeven. Is er iets mis met de zenuwbanen? Dan heeft u last van krachtverlies of prikkelingen. Beklemmingen van zenuwbanen komen ook veel voor. Een voorbeeld daarvan is een beklemming van een zenuwbaan in de pols. Dan heeft u last van prikkelingen en een vervelend gevoel in de vingers, vooral ‘s nachts.

Voorbereiding onderzoek

  • Doe voor het onderzoek (voor zover mogelijk) ringen, armbanden en/of horloge af.
  • De huid niet invetten met lotion, olie of crème. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden.
  • Bij koud weer handschoenen dragen om afkoeling te voorkomen. Indien nodig worden uw handen of voeten opgewarmd, tot de gewenste temperatuur is bereikt. Dit gebeurt met behulp van een bak warm water.

Het onderzoek

De laborant vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. De laborant plakt kleine plakkers op de spier. Deze plakkers zijn verbonden met een apparaat. Vervolgens prikkelt de laborant de zenuw met een apparaat dat schokjes geeft. Dit voelt wat vreemd aan en kan soms vervelend zijn. De zenuw geeft deze schokjes door aan de spier. De plakkers op de spier registreren wanneer de schokjes in de spier aankomen. U maakt bewegingen waarop u geen invloed heeft.

Soms vindt de neuroloog het nodig om een kleine naald in de spier te prikken. Met die naald kan de neuroloog de kwaliteit van de spier meten. Soms moet u de spier aanspannen. Met de naald in de spier kan dat aanspannen onaangenaam zijn en is het geluid vanuit de spier hoorbaar. Meestal duurt dit heel kort.

Het totale onderzoek varieert van 15 tot 40 minuten.