Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over Emla® of Rapydan® aanbrengen bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is Emla®?

Emla® is een geneesmiddel dat lokaal wordt aangebracht op de huid om de huid plaatselijk te verdoven. Deze zalf wordt gebruikt als verdoving, bijvoorbeeld bij bloedafname of infuus plaatsen. Op die manier zorgen we ervoor dat:

  • uw kind op het moment minder voelt van de behandeling
  • uw kind minder angstig zal zijn bij een eventuele volgende behandeling

Emla® is verkrijgbaar in een tube van 5 mg of in kant-en-klare vorm, namelijk een pleister waar al Emla® op aangebracht werd.

In sommige gevallen krijgt u geen Emla® maar Rapydan®, hiervan is de werking nagenoeg hetzelfde, alleen de inwerktijd van Rapydan® is korter, namelijk 30 minuten. Rapydan® is alleen beschikbaar in een kant en klare pleister.

Wanneer Emla® aanbrengen?

  • Voor een optimale werking moet Emla® minimaal een uur (liever langer en maximaal 5 uur) vóór het onderzoek aangebracht worden. Houd hier rekening mee.
  • Emla® blijft gedurende verschillende uren actief. Ook na het verwijderen blijft de huid nog één tot twee uur verdoofd.
  • Emla® mag niet langer dan vier uur op de huid blijven. Bij baby’s tot drie maanden mag de crème één uur op de huid blijven.