Deze folder geeft informatie over flesvoeding. Het is goed je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Je kunt voor of tijdens je verblijf een verpleegkundige om advies en hulp vragen.

Flesvoeding

Als alternatief voor borstvoeding kun je kiezen voor flesvoeding. Flesvoeding is een volwaardige babyvoeding, die is afgeleid uit onder andere koemelk en zoveel mogelijk in overeenstemming is gebracht met moedermelk. Er zijn verschillende voedingen ontwikkeld, bijvoorbeeld voedingen die geschikt zijn voor gezonde baby’s en voedingen die voldoen aan specifieke behoeften. Baby’s met een allergie voor koemelk of een andere stofwisselingsstoornis komen voor dergelijke voedingen in aanmerking.

Hebben jij, je partner of een van de andere kinderen hooikoorts, astma, eczeem of voedselallergie en wil of kun je geen borstvoeding geven? Dan wordt hypoallergene voeding geadviseerd. Specifieke voedingen worden voorgeschreven door de arts van het consultatiebureau of door de huisarts. Als je denkt dat je baby flesvoeding niet verdraagt, bespreekt dit dan. Experimenteer nooit op eigen initiatief met voedingen.

In Nederland zijn er twee grote fabrikanten die zuigelingenvoeding maken. Beide voedingen zijn geschikt voor de baby. Zuigelingenvoeding is te koop bij drogisterij, apotheek en supermarkt. Let bij de aankoop op de uiterste verkoopdatum.

Voorbereiding flesvoeding

Tijdens de zwangerschap kun je je op flesvoeding voorbereiden door erover te lezen. Je kunt informatie vragen aan degene die je tijdens je zwangerschap begeleidt. Daarnaast is het verstandig om ruim voor de uitgerekende datum materiaal in huis te halen.