Deze folder geeft u informatie over een frenulotomie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan geschreven.

Het frenulum

De voorhuid zit aan de achterzijde van de penis vast met een riempje: het frenulum. Wanneer het frenulum te kort is, kan dit klachten geven. Bij een ‘frenulotomie’ creëert de arts meer ruimte aan de achterzijde van de penis. Dit doet hij door het inknippen van het frenulum.

Voorbereiding ingreep

  • Het is belangrijk om het voor de ingreep tegen uw uroloog te zeggen als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Het kan namelijk zijn dat u voor de ingreep tijdelijk moet stoppen met uw medicijnen. Overleg gelijk na de ingreep met uw uroloog wanneer u weer met de medicijnen moet starten.
  • Het is handig om voor de ingreep iemand te vragen om u na de ingreep op te komen halen. Na de ingreep raden wij u namelijk af om zelf naar huis te rijden.

De ingreep

Het frenulum en het gebied eromheen worden gedesinfecteerd. Daarna verdooft de uroloog het frenulum. Vervolgens wordt het frenulum ingeknipt, waardoor het als het ware wordt verlengd. Na de ingreep verbindt de arts het wondje met zalf en gaas. Wanneer de arts hechtingen zet, zijn deze oplosbaar. Ze hoeven dus niet te worden verwijderd. Trek een strakke onderbroek aan naar de ingreep.