Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over Fuch’s endotheel dystrofie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Fuch’s endotheel dystrofie

Het hoornvlies bestaat uit vijf verschillende lagen en is het voorste heldere gedeelte van het oog. Het licht komt door het hoornvlies via de pupil en de lens op het netvlies terecht. Een hoornvliesdystrofie is een ontwikkelingsstoornis van het hoornvlies, die in alle vijf lagen van het hoornvlies voor afwijkingen kan zorgen.

Een van de meest voorkomende is Fuch’s endotheel dystrofie die zich meestal op latere leeftijd uit (50-70 jaar) en meestal beide ogen treft. Bij deze langzaam verslechterende hoornvliesdystrofie, is de functie van de binnenste laag van het hoornvlies, het endotheel, verminderd door het afnemen van het aantal endotheelcellen. Bij een gezond hoornvlies pompen deze cellen vocht uit het hoornvlies. Op deze manier blijft het hoornvlies dun en helder. Door de afname van deze cellen neemt de pompfunctie af, waardoor het hoornvlies meer vocht vasthoudt en dikker en troebel wordt.

Oorzaak

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Het zit in de familie (erfelijk)
  • Als gevolg van een beschadiging na een eerdere oogoperatie of ongeval
  • Als gevolg van infecties van het hoornvlies