Er zijn twee operaties mogelijk om de galblaas te verwijderen, de ‘kijkoperatie’ ook wel laparoscopische cholecystectomie en de ‘gewone’ ook wel open of conventionele cholecystectomie genoemd. Uw behandelend arts bespreekt met u wat in uw geval het beste is. Een galblaasoperatie duurt meestal één tot anderhalf uur. De anesthesist geeft u informatie over de narcose.

Diagnose & onderzoek

Aan de hand van uw klachten en aanvullend onderzoek kan de arts een diagnose stellen. Aanvullend onderzoek bestaat meestal uit een echografie. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogfrequente geluidsgolven. Daarmee kunnen de galblaas en de zich daarin bevindende galstenen in beeld gebracht worden.

Voorbereiden op de operatie

Bloedverdunners

Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Bloedverdunners geven een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met uw arts moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen.

Pijnstillers

U kunt pijnstillers zoals Paracetamol kopen bij de apotheek en drogist. Zorg ervoor dat u deze vóór de ingreep al in huis heeft.

Na de operatie

U kunt na de operatie misselijk en dorstig zijn. Tegen de misselijkheid kunt u medicijnen krijgen. Om er voor te zorgen dat u voldoende vocht binnen krijgt heeft u een infuus in uw arm.
Soms wordt er een slangetje in uw maag geplaatst om maagsappen af te voeren, dit wordt een maaghevel genoemd. Dit voorkomt problemen bij misselijkheid en overgeven. Zodra het mogelijk is zal het slangetje weer worden verwijderd zodat u weer normaal kunt eten en drinken. Als het drinken goed gaat mag u geleidelijk ook weer gaan eten. Zodra u zelf weer voldoende kunt drinken zal het infuus verwijderd worden.

Soms wordt er een slangetje in het wondgebied achtergelaten om bloed en vocht af te voeren, dit wordt een drain genoemd. Als er geen vocht meer uit de drain komt kan de drain worden verwijderd, dit is meestal na een paar dagen.

Als de galwegen tijdens de operatie geopend zijn zit er nog een tweede slangetje, dat gal afvoert. Een week na de operatie worden er röntgenfoto’s gemaakt waarbij via dat slangetje contrast in de galwegen wordt gespoten. Op de röntgenfoto’s is te zien of de gal goed naar de darm stroomt en of er nog stenen in de galwegen zijn achtergebleven. Als alles in orde is kan de galwegdrain verwijderd worden.

Adviezen voor thuis

Pijn

Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol gebruiken. Hiervan mag u maximaal vier keer twee tabletten per dag gebruiken (dwz 4x per dag 1000 mg). Het is verstandig de eerste dagen de pijnstillers standaard in te nemen. Als de pijn onder controle is kunt u afhankelijk van uw pijnklachten na enkele dagen de pijnstillers minderen of stoppen.

Wondzorg

De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt uzelf gewoon wassen of douchen.

 

Dieet

U hoeft geen dieet te volgen. Het is wel verstandig net na de operatie voorzichtig te zijn met het gebruik van vet tijdens een maaltijd. Probeer steeds meer uit wat u kunt verdragen.
Heeft u klachten na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen? Laat deze dan weg en probeer het later nog eens. Na korte tijd kunt u weer eten wat u gewend was.

Werk

De vermoeidheid die u thuis te wachten staat wordt vaak onderschat. Hulp vanuit uw directe omgeving kan zeker helpen. Al weer snel zult u merken dat u geleidelijk aan meer kunt. Wanneer de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer hervatten. Na een laparoscopische cholecystectomie kunt u meestal weer snel aan het werk. Na een open (conventionele) operatie duurt het herstel over het algemeen wat langer. Dat is mede afhankelijk van het soort werk.