Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een allergiehuidtest bij kinderen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Overgevoeligheid vaststellen

De kinderarts heeft met u en uw kind een afspraak gemaakt voor het afnemen van een huidtest bij uw kind. Met deze huidtest kunnen we een overgevoeligheid (allergie) vaststellen. We kunnen deze test soms combineren met een bloedtest.

Voorbereiding onderzoek

Als voorbereiding op het onderzoek moet uw kind een week voor het onderzoek stoppen met antihistaminica.

Uitvoeren huidtest

Bij het afnemen van de test, druppelt de kinderarts wat vloeistoffen op de huid van uw kind. Dit is meestal de huid van de binnenzijde van de linker- of rechteronderarm. Na het aanbrengen van de vloeistoffen, brengt de arts deze met een naaldje in in de huid. Uw kind krijgt dus een aantal prikjes op beide onderarmen – tot 5 prikjes per arm. Ieder prikje bevat een andere soort vloeistof om allergie voor een bepaalde stof te kunnen meten.

Na 15-20 minuten kan de arts de reactie van de huid zien. Wanneer de huid rood is en rond het insteekgaatje een zwelling is ontstaan, is uw kind gevoelig voor het ingebrachte allergeen. Let op: dit is niet hetzelfde als het hebben van een allergie, maar de reactie van de huid kan wel passen bij een allergie.