Deze folder geeft u informatie over het maken van een hysterosalpingografie (HSG). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Onderzoek baarmoeder en eileiders

Met behulp van een hysterosalpingografie (HSG) kunnen de baarmoeder en eileiders worden onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van contrastmiddel. Een HSG wordt gemaakt in de periode tussen de 7e en 13e dag na de laatste menstruatiedag.

Voorbereiding

Medicijngebruik

Uw medicijnen kunt u op de normale manier en op de normale tijdstippen innemen, tenzij anders met u is afgesproken. Indien u twijfelt over het innemen van de medicatie, overleg dan met uw behandelend arts. Wij raden u aan 2 uur voorafgaand aan het onderzoek 2 tabletten van 500 mg paracetamol in te nemen.

Kleding

Voor het onderzoek is het nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mag u niet aanhouden tijdens het onderzoek. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.