Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een keratoconus. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een keratoconus?

Keratoconus is een oogaandoening waarbij het hoornvlies verandert van vorm. Bij een keratoconus is het hoornvlies minder stevig dan normaal, dit zorgt ervoor dat de vorm verandert. Het hoornvlies is bij een keratoconus niet meer mooi rond, maar krijgt de vorm van een kegel en steekt naar voren uit. Meestal komt keratoconus aan beide ogen voor en neemt over het algemeen langzaam toe. Een keratoconus begint meestal in de puberteit.

Oorzaken

De precieze oorzaak van keratoconus is nog niet bekend. Vermoedelijk is de oorzaak erfelijk en is het een aangeboren verzwakking van het hoornvlies. Keratoconus komt vaker voor bij mensen die allergieën, eczeem of astma hebben. Keratoconus kan ook voorkomen bij een aantal syndromen. Bijvoorbeeld het syndroom van Down, Marfan, Ehlers-Danlos en Turner. Mogelijk kunnen mensen die vaak en veel in hun ogen wrijven ook keratoconus ontwikkelen.