Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een laparoscopie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Inleiding

De gynaecoloog heeft u een laparoscopie voorgesteld. Dit is een ingreep waarbij de arts met een laparoscoop in de buikholte kan kijken. De meest laparoscopische operaties door de gynaecoloog zijn:

  • een kijkoperatie om baarmoeder/eierstokken en eileiders te bekijken, bijvoorbeeld in geval van vruchtbaarheidsstoornissen (laparoscopie met blauw)
  • laparoscopische sterilisatie
  • verwijderen van cysten of van één of beide eierstokken
  • verwijderen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De ingreep

De gynaecoloog maakt twee tot vier kleine sneetjes in de buik (bij de navel en het schaamhaar, links en/of rechts in de buik) om de laparoscoop en verschillende instrumenten in de buikholte te brengen. Het belangrijkste verschil met normale operaties, is dat de incisies (sneetjes) in de buik een stuk kleiner zijn dan bij een normale operatie. Dit maakt dat de hersteltijd na de ingreep een stuk korter is. Meestal wordt de ingreep tijdens een dagopname gedaan, zodat u dezelfde dag weer naar huis mag. Het is echter ook mogelijk dat de arts u liever een nacht in het ziekenhuis opneemt. Dit wordt uiteraard met u besproken. Een laparoscopie vindt plaats onder volledige narcose.