Onderstaande folder geeft u informatie over een liesbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemeen

Een liesbreuk is een uitstulping in het buikvlies ter hoogte van de lies. De uitstulping ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Dit wordt de breukpoort genoemd. Het buikvlies en wat buikinhoud (bijvoorbeeld een stukje van de darm) komen door de breukpoort naar buiten, waardoor een zwelling in uw lies ontstaat. De medische term voor een liesbreuk is een hernia inguinalis. De zwakke plek in de buik kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Dit kan een pijnlijk gevoel in uw lies geven.

Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek beoordeelt de chirurg of er wel sprake is van een liesbreuk. De chirurg kan de liesbreuk meestal makkelijk voelen. Verder onderzoek is vaak niet nodig. Daarna bespreekt de chirurg welke operatietechniek hij/zij in uw geval adviseert: kijkbuistechniek (in de meeste gevallen) of de klassieke methode via een snede ter hoogte van de lies.