De arts heeft bij u een vernauwing van de slagader in de lies vastgesteld. In overleg met u is besloten om deze vernauwing op te heffen door middel van een operatie. Deze operatie wordt een tromboendarteriectomie (TEA), ofwel liesdesobstructie genoemd. Het is goed u te realiseren dat uw situatie anders kan zijn dan beschreven in deze folder.

Hoe ontstaat een vernauwing in de lies?

De vernauwing in de lies is het gevolg van slagaderverkalking (artherosclerose). Als de gladde binnenwand van de slagaderen op bepaalde plekken beschadigd is, hechten zich daaraan witte bloedcellen en vetachtige stoffen (waaronder cholesteroldeeltjes). Deze papachtige massa noemen we een plaque. Bij toename van een plaque raakt de slagader vernauwd.

Door slagaderverkalking kan er minder bloed door de slagader stromen. Bloed voert zuurstof aan naar de spieren om te kunnen bewegen en bloed voert de afvalstoffen van de spieren af. Hoe harder u zich inspant, hoe meer zuurstof en hoe meer bloed uw spieren nodig hebben. De afvalstoffen in de spieren veroorzaken pijn. Als er minder bloed in uw spieren komt, wordt het moeilijker om de afvalstoffen af te voeren. Daardoor wordt de pijn heviger. Als u in rust bent, merkt u vaak niets. Als de vernauwing in de slagader blijft bestaan kan het uiteindelijk leiden tot een ernstig doorbloedingsprobleem in uw been.