Deze folder geeft u informatie over marcaïnisatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een marcaïnisatie

Uw specialist heeft u naar de polikliniek Pijngeneeskunde verwezen voor een marcaïnisatie van het heupgewricht (het kogelgewricht dat de verbinding vormt tussen het dijbeen en het bekken) of het AC-gewricht (het gewricht tussen schouderblad en sleutelbeen). Een marcaïnisatie is een onderzoek waarbij Lidocaïne (verdovingsvloeistof) en Kenacort (corticosteroïden) of Durolane/Fermathron in het heup- of het AC-gewricht worden ingespoten. De verdovende vloeistof heeft geen bijwerkingen die schadelijk zijn voor het gewricht.

Doel behandeling

Door de injectie wordt het heupgewricht tijdelijk gevoelloos gemaakt. Dit wordt gedaan om te testen of de pijnklachten na de injectie minder worden of verdwijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om een pijnlijke aandoening van de heup te onderscheiden van andere aandoeningen die in de buurt van de heup tot soortgelijke klachten kunnen leiden.