Deze folder geeft u informatie over bijziendheid (myopie) en de behandeling hiervan met atropine. Het is goed u te realiseren dat voor u of uw kind persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is myopie?

Myopie of bijziendheid is een brekingsfout (refractie) van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabij gelegen voorwerpen. Vandaar ook de naam bijziendheid. Myopie is een refractiefout in het optische systeem van het oog. Een te lang oog of een te sterke ooglens leidt ertoe dat de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit
verholpen worden.

Myopie begint meestal in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren wordt de myopie geleidelijk meer naarmate het oog groeit en de ooglengte  toeneemt. Het brandpunt van de lichtstralen zal dan steeds verder voor het netvlies komen te liggen. Wanneer de volwassen leeftijd (ongeveer 25 jaar) bereikt wordt, blijft de refractiefout meestal stabiel.

Bij uw zoon of dochter is een progressieve vorm van myopie waargenomen. Tot voor kort waren hiervoor geen behandelmogelijkheden. Echter, recente studies hebben laten zien dat atropine oogdruppels een remmend effect hebben op de groei van het oog.

Erfelijke factoren

Dat myopie erfelijk is weten we eigenlijk al jaren. Welke genen hiervoor precies verantwoordelijk zijn, wordt nu in wetenschappelijke studies onderzocht. De kans op myopie bij uw kind is hoger als een of beide ouders ook myopie heeft.

Omgevingsfactoren

Naast erfelijkheid zijn er omgevingsfactoren bekend die de kans op myopie beïnvloeden. Lang achter elkaar lezen/nabij kijken (meer dan 30 minuten) vergroot de kans op myopie. Daarnaast heeft uw kind ook meer kans op myopie als hij of zij het leeswerk binnen 30 centimeter van het oog houdt. Kortom, zit uw kind letterlijk met zijn of haar neus in de boeken/telefoon/computer dan is er meer kans op myopie. Deze twee risicofactoren zijn te voorkomen door de 20202 regel te gebruiken:

  • na 20 minuten dichtbij kijken
  • 20 seconden in de verte kijken
  • 2 uur per dag buiten spelen

Daarnaast kunt u er voor zorgen dat uw kind het boek of de telefoon niet te dichtbij houdt. Naast de risicofactoren is buitenspelen juist een beschermingsfactor. Uit bevolkingsonderzoeken is gebleken dat kinderen die veel buiten zijn (meer dan 3 uur per dag) minder myopie hebben. Veel buiten spelen en sporten is dus raadzaam als u kind in de risicogroep voor myopie zit.