De folder geeft u informatie over hoe het verder gaat als uw wieg-/couveusebaby naar huis mag. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Eindelijk naar huis

U heeft er lang naar uitgekeken en eindelijk is het dan zover… Jullie kindje mag mee naar huis. U gaat uw kindje nu zelf verzorgen. Het kan zijn dat u over de verzorging thuis nog vragen heeft. Het is heel normaal dat u zich af en toe wat onzeker voelt. Uiteindelijk heeft u een hele periode overgeslagen die nu ingehaald wordt. Wanneer u uw kindje eenmaal thuis heeft, leert u het pas echt in alle details kennen. Met de praktische informatie in deze folder proberen wij u zoveel mogelijk te helpen. Daarbij beseffen wij dat ieder kindje uniek is en dat we in deze folder nooit helemaal volledig kunnen zijn.

Het bedje

In het begin ligt uw baby het liefst in een wieg of een klein bedje. Zo ligt het veilig en knus geborgen in een warm nestje. Heeft u een ledikant gekocht, dan is dat de eerste tijd te ruim voor uw baby: het is moeilijk warm te krijgen en de baby kan zich ver onder de dekens woelen. U kunt het bedje verkleinen door het laag op te maken:

  • U maakt het bedje dan zo op dat het hoofd van de baby bloot ligt, terwijl de voetjes tegen het voeteneind liggen.
  • Een ‘matrozenbedje’ is ook een oplossing. Dit doet u door het onderlaken gewoon aan de bovenkant in te stoppen en daarna halverwege de matras, als een bovenlaken terug te slaan naar boven toe. Vraag zo nodig aan de verpleegkundige of ze dit even voordoet.
  • Losse kussentjes of sloopjes in bed zijn overbodig en zelfs gevaarlijk.
  • Een dekbedje is erg leuk, maar is de eerste twee jaar af te raden, omdat het over het algemeen te warm is. Bovendien kan uw baby er onder kruipen of bij onrust met het gezicht in het dekbed komen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

De beste slaaphouding van een kind is op de rug, met het hoofdje wisselend links of rechts. Buikligging wordt ernstig afgeraden! Op de website Kinderveiligheid.nl kunt u meer informatie vinden. Buikligging overdag is goed als u in de buurt bent. Af en toe op de buik in de box is zelfs een goede oefening voor de nekspieren.