Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding, het inbrengen en de nazorg van een nefrostomiekatheter. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van een nefrostomiekatheter op de afdeling Radiologie van Adrz. De uroloog heeft met u het doel van het plaatsen van een nefrostomiekatheter besproken.

Wat is een nefrostomiekatheter?

Een nefrostomiekatheter wordt geplaatst wanneer er een verstoorde afvloed is van urine vanuit de nier naar de blaas. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer een niersteen in de urineleider klem zit.

Een nefrostomiekatheter is een slangetje dat in de nier wordt geplaatst en ervoor zorgt dat de afvloed vanuit de nier gewaarborgd blijft. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de katheter en de katheter wordt op de huid vastgezet. Op de katheter wordt een urine opvangzak aangesloten, zodat de urine door de katheter in de opvangzak loopt.

De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant.