Deze informatiefolder geeft u informatie over een verstopte neus bij kinderen en wat u hieraan kunt doen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Verstopte neus

Kinderen met een verstopte neus kunnen flink benauwd zijn, vooral zuigelingen. Dit kan zich uiten door slecht drinken en ook onrustig slapen. Aan de virusinfectie zelf, de oorzaak hiervan, kunnen we niets doen. Wel kunnen we de neus openhouden door zoutwaterspoelingen.

Neusspoelen met zout water

U kunt uw kind lucht geven door de neus te spoelen met een zoutoplossing. Meestal wordt de neus gespoeld met een spuitje. Moeders vinden dit vaak eng, omdat bij een kleine beweging de vrij scherpe punt van het spuitje in de neus tegen de wand kan stoten. Beter is het daarom om met een ballonnetje met een stompe punt te werken. Deze ballonnetjes worden op de markt gebracht om de neus uit te zuigen. Dit werkt niet goed omdat het vacuüm alleen werkt als het heel stijf tegen de neus wordt gedrukt. Het snot komt dan echter toch niet gemakkelijk naar buiten, zeker als het taai is en diep zit. De ballonnetjes kunnen wel worden gebruikt om de neus te spoelen met (zelfgemaakt) zout water.