Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een oogdrukmeting. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat doet de oogdruk?

De druk van een gezond oog ligt tussen de 10 en 21 mmHg. Bij een te hoge oogdruk, neemt de kans op glaucoom toe. Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw met gezichtsvelduitval als gevolg. Wat voor iemand een veilige oogdruk is, hangt af van hoe sterk de oogzenuw is. Er zijn mensen met een hoge oogdruk zonder glaucoom en er zijn mensen met een normale oogdruk, die toch glaucoom ontwikkelen.

De oogdruk kan in de loop van de dag variëren. Soms treedt er op een bepaald moment van de dag een drukpiek op, wat schadelijk kan zijn voor de oogzenuw.

Onderzoek

Om te controleren of er een verhoogde oogdruk bestaat, wordt op verschillende tijdstippen van de dag de oogdruk gemeten. Soms wordt dit onderzoek gedaan bij mensen die al gediagnostiseerd zijn met glaucoom, maar waarvan we willen weten of er voldoende drukdaling is gedurende de dag met oogmedicatie.

Het meten van de oogdruk is een onderzoek dat plaatsvindt op de polikliniek Oogheelkunde. Er vinden vier metingen plaats met circa 2 uur tussen iedere meting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de TOA (technisch oogheelkundig assistent) of optometrist. Na de laatste meting komt u bij de oogarts voor de uitslag.

Vooraf aan iedere meting worden uw ogen gedruppeld, waardoor uw ogen tijdelijk wat minder gevoelig zijn. Tevens bevat deze druppel een gele kleurstof, welke nodig is om de meting te kunnen uitvoeren. Deze druppel kan kortdurend een beetje prikken. Het onderzoek zelf is pijnloos. De TOA of optometrist komt voor enkele seconde met een blauw lampje vlak voor het oog en leest hierop uw oogdruk af.

De druppels werken 15-30 minuten en hebben geen invloed op de gezichtsscherpte. U mag tussen de metingen door autorijden.

Na het onderzoek

De diagnose glaucoom wordt nooit gesteld op basis van alleen een oogdrukmeting. De oogarts beoordeeld ook de gezondheid van de oogzenuw en het gezichtsveldonderzoek.

Wanneer er sprake is van glaucoom, wordt er vaak gestart met oogdruppels om de oogdruk te verlagen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de folder ‘Glaucoom’.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Oogheelkunde via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar oogheelkunde.optometrie@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.