Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over ooroperaties. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Werking van het oor

Het oor is nodig voor het horen van geluid. Geluid is een luchttrilling. Deze trilling komt via de oorschelp en gehoorgang bij een dun vlies aan, dat nu eveneens in trilling raakt. Dit zogenaamde trommelvlies geeft deze trilling door aan een keten van gehoorbeentjes. Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd. De geluidstrilling wordt uiteindelijk door de stijgbeugel doorgegeven aan het eigenlijke hoorzintuig: het binnenoor (slakkenhuis). De signalen die als gevolg van het geluid in het slakkenhuis ontstaan, worden via de gehoorzenuw naar de hersenen getransporteerd. Wanneer deze signalen tenslotte aan de buitenkant van de hersenen, de hersenschors, zijn aangekomen, dan worden we het geluid gewaar of anders gezegd: dan horen we het geluid.

Ooroperatie

De twee belangrijkste redenen om een oor te opereren zijn het verwijderen van een chronische ontsteking of gehoorverbetering. Als een ontsteking niet geneest, ondanks intensieve therapie met medicijnen of frequent uitzuigen, spreekt men van een chronische oorontsteking.

Sommige vormen van gehoorverlies kunnen door een ooroperatie verholpen worden. Het gaat hier altijd om ingrepen aan het trommelvlies of middenoor. Gehoorverlies door schade aan het binnenoor kan niet operatief verholpen worden.

Verschillende ooroperaties

  • Een sanerende ooroperatie heeft als doel om de aanwezige ontsteking te verwijderen. Hierbij wordt het middenoor en eventueel ook het rotsbeen achter het oor geopend en schoongemaakt. Bij bepaalde ontstekingen is het bovendien gewenst om het oor, ook wanneer na de operatie geen klachten meer bestaan, na ongeveer een jaar opnieuw met een operatie te openen en te controleren.
  • Sluiting van het trommelvlies kan verricht worden ter voorkoming van infecties door water (zwemwens) of voor gehoorverbetering.
  • Bij een gehoorverbeterende ooroperatie wordt de gehoorbeenketen hersteld (gereconstrueerd). Daarbij wordt soms een botje (aambeeld of stijgbeugel) vervangen door een donor of kunststof botje (prothese).

Er zijn combinaties van operaties mogelijk, zodat bijvoorbeeld bij een sanerende ooroperatie de gehoorbeenketen hersteld kan worden.

Het litteken na een ooroperatie zit vaak achter de oorschelp, waar het nauwelijks opvalt. Soms wordt echter door de gehoorgang geopereerd en dan komt er een klein litteken tussen de voorrand van de oorschelp en het klepje dat net voor de gehoorgang zit.

Verdoving
Vaak worden ooroperaties onder algehele narcose verricht. Als het een beperkte ingreep betreft kan ook onder plaatselijke verdoving geopereerd worden.

Na de ingreep

Na de operatie zit er een tampon in de gehoorgang, waardoor u slecht hoort met het geopereerde oor. U heeft weinig pijn, ook niet als het rotsbeen uitgeboord is. Er kunnen duizeligheidklachten optreden, deze zijn van voorbijgaande aard. Wees na een operatie aan de gehoorbeenketen de eerste week extra voorzichtig om verschuiving van de botjes te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij iedere ingreep kunnen er bij een ooroperatie complicaties optreden. Twee complicaties die bijna nooit voorkomen, maar genoemd moeten worden omdat ze zo ernstig zijn: uitval van de aangezichtszenuw en doofheid aan het geopereerde oor.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Polikliniek KNO via:

  • Goes: 0113 234 200
  • Vlissingen: 0118 425 365

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.