Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over een serotiniteit (over tijd zijn). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De vermoedelijke bevaldatum is op basis van de termijnecho vastgesteld. Wanneer u gezond bent, mag u bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na 42 weken bent u overtijd, we noemen dat ook wel serotiniteit. Slechts 5% van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum en ongeveer 20% van alle zwangeren bevalt na een zwangerschapsduur van 41 weken; een deel van hen (2-5%) wordt ook echt serotien.

Strippen

Bent u 41 weken of langer zwanger, dan kan de verloskundige of gynaecoloog voorstellen om te strippen. Hierbij worden tijdens een vaginaal onderzoek de vliezen losgemaakt van de binnenkant van de baarmoedermond. Hierbij kan een hormoon vrijkomen en dat kan de kans op een spontane bevalling vergroten. Bij 1 op de 6 vrouwen zorgt strippen voor een spontane bevalling. Soms kunt u hierna vaginaal bloedverlies hebben, dit is indien het weinig is niet gevaarlijk. Indien u liever geen vaginaal onderzoek wenst, is dit ook mogelijk.

Extra controle

Wanneer u 41 weken en 3 dagen zwanger bent en de zwangerschap zonder problemen verloopt, wordt een uitgebreide controle ingepland in het ziekenhuis. Wanneer u niet in het ziekenhuis onder controle bent, dan regelt uw verloskundige dit.

Tijdens deze controle wordt gekeken of u en de baby zich nog steeds in goede conditie bevinden. Hiervoor doen we een aantal onderzoeken.

  • Met een cardiotocograaf (CTG) wordt de hartslag van de baby gemeten. U krijgt twee banden om uw buik met daaronder twee meetapparaten. Het ene apparaat meet de hartslag van de baby. Het andere apparaat meet of je buik aanspant. Het CTG duurt ongeveer 30-45 minuten.
  • Met een echo kijkt de verloskundige of gynaecoloog naar de hoeveelheid vruchtwater rondom de baby. Te weinig vruchtwater kan betekenen dat de placenta minder goed werkt. Daarnaast worden ook uw bloeddruk gemeten en gevraagd of u de baby nog steeds goed voelt bewegen. Nadien bespreken we de uitslagen. Zijn bepaalde uitslagen niet optimaal, dan kan de gynaecoloog of verloskundige adviseren de bevalling in te leiden. Als alles goed is, mag u tot 42 weken afwachten of de bevalling spontaan op gang komt. U neemt hierover gezamenlijk een beslissing.

Sommige vrouwen vinden het niet fijn om tot 42 weken af te wachten. Bent u tussen de 41 en 42 weken zwanger en wilt u ingeleid worden? Dan kunt u dat bespreken met uw verloskundige en gynaecoloog. Om een goede beslissing te kunnen maken, bespreken we dit eerst op een controle op de poli in het ziekenhuis.

Serotiniteit: voorbij de 42 weken zwangerschap

Als u langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor u en uw baby over van de verloskundige. De gynaecoloog adviseert de bevalling in te leiden. Dit komt omdat er meer risico’s zijn voor uw baby. De placenta kan minder goed gaan werken. Dit kan ervoor zorgen dat de baby minder voeding krijgt via de navelstreng. Ook kan de baby te weinig zuurstof krijgen. Voorbij de 42 weken poepen baby’s vaker in het vruchtwater. Baby’s kunnen ernstig ziek worden als de poep in de longen terecht komt.

Meer informatie

Meer informatie hierover lees u in de folder: ‘Inleiden van de bevalling’.

www.deverloskundige.nl
www.degynacoloog.nl