Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over het maken van een PET-CT-scan met gallium-68 PSMA. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

Uw arts heeft met u besproken dat er een PET-CT-scan met gallium-68 PSMA gemaakt moet worden. Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) wordt uitgevoerd met een licht radioactieve stof, in dit geval gallium-68 PSMA. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van deze stof via een infuus toegediend. De radioactieve stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam. De stof heeft geen bijwerkingen. Er wordt een PET-scan en een lage dosis CT-scan (Computer Tomografie) gemaakt. De computer combineert de resultaten van de CT-scan met die van de PET-scan. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof in de organen en weefsels is opgenomen.

Productie van gallium-68 PSMA

De radioactieve stof wordt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde geproduceerd. Dit is een arbeidsintensief proces dat veel tijd kost. Dit komt onder andere doordat de radioactieve Gallium-68 PSMA aan strenge eisen moet voldoen. Het komt soms voor dat het product wordt afgekeurd en niet gebruikt kan worden. Het onderzoek kan dan niet doorgaan. Of de radioactieve stof bruikbaar is of niet, is pas vlak voor het onderzoek bekend. Het kan daardoor zijn dat u dit bericht pas krijgt als u al onderweg bent, of zelfs al in het ziekenhuis bent. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is. Wij vragen uw begrip hiervoor.