Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over de voorbereiding, het inbrengen en de nazorg van het plaatsen van een ascitesdrain. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor het inbrengen van een ascitesdrain op de afdeling Radiologie van Adrz. Uw behandelend arts heeft met u het doel van het plaatsen van een ascitesdrain
besproken.

Wat is een ascitesdrain?

Een ascitesdrain wordt geplaatst wanneer er door overproductie te veel vocht (ascites) ophoopt in de buik. Een ascitesdrain is een slangetje dat in de buik wordt geplaatst en ervoor zorgt dat het ascitesvocht wordt afgevoerd. De drain wordt op zijn plaats gehouden door middel van een krul aan het einde van de drain en de drain wordt op de huid vastgezet. Op de drain wordt een opvangzak aangesloten, zodat het ascitesvocht door de drain in de opvangzak loopt. De procedure wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie door een radioloog met assistentie van een radiologisch laborant of een doktersassistent. Met uw behandelend arts wordt afgesproken of u een tijdelijke (alleen tijdens opname) of een permanente ascitesdrain krijgt.