Deze folder geeft u informatie over pleurodese. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn de beschreven.

Een pleurodese wordt ook wel het “plakken” van de longvliezen genoemd. Bij een pleurodese wordt het longvlies aan het borstvlies geplakt door middel van steriel talkpoeder. Dit talkpoeder veroorzaakt een chemische ontstekingsreactie op de vliezen waardoor deze aan elkaar verkleven. Hierdoor is er geen ruimte meer voor vocht om terug te keren of kan (bij een klaplong) de long niet opnieuw invallen.

Een pleurodese kan worden gedaan bij zowel een pneumothorax (klaplong) als pleuravocht (vochtophoping tussen de pleurabladen). De kans op herhaling van een pneumothorax (klaplong) neemt af na een pleurodese. Een pleurodese wordt meestal gedaan bij een tweede pneumothorax aan dezelfde kant. Bij pleuravocht wordt de pleurodese uitgevoerd om te voorkomen dat het vocht zich weer op die plaats gaat ophopen tussen de vliezen. Het succespercentage van de behandeling is ongeveer 70%.