Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u informatie over de Psychiatrie-, Obstetrie- en Pediatrie poli (POP-poli). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De POP-poli is een samenwerkingsverband tussen Adrz en Emergis. Na doorverwijzing vindt de intake plaats bij Emergis (locatie Middelburg). Contactmomenten in het vervolgtraject kunnen zowel poliklinisch bij Emergis of bij de zwangere vrouw thuis.

Zwanger zijn en een kindje verwachten zijn grote gebeurtenissen in het leven van aanstaande ouders. Er zijn vrouwen die niet kunnen genieten van de zwangerschap, angstig zijn of zelfs in de war raken. Sommige vrouwen die in behandeling zijn voor psychische klachten en graag zwanger willen worden, vragen zich af of dit wel mogelijk is. Ook vrouwen met psychische klachten willen graag een zo goed mogelijke zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er is dan vaak extra aandacht nodig voor het opbouwen van een goede band tussen u en uw baby.

POP-polikliniek

POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde): hulp voor vrouwen met psychische klachten voor, tijdens en/of na de zwangerschap. De POP-poli behandelt psychische klachten met ondersteunende behandeling/begeleiding en als het nodig is psychotherapie of medicatie. We geven voorlichting en begeleiden tijdens de bevalling en de kraamtijd. Als het nodig is bieden we u meer ondersteuning thuis. Overweegt u een zwangerschap bij al langer bestaande psychische klachten en/of medicatiegebruik? Dan krijgt u advies. We staan uitgebreid stil bij de zwangerschap.

U komt in aanmerking voor een behandeling als u:

  • zwanger bent of een wens hebt zwanger te worden en medicatie gebruikt;
  • zwanger bent of dat wilt worden en in het verleden behandeld bent voor psychische klachten;
  • zwanger bent en zodanig ernstige psychische problemen hebt dat je hulp nodig hebt;
  • verslaafd bent (geweest) aan drugs, alcohol of medicatie;
  • een familielid hebt die een psychische stoornis heeft of heeft gehad;
  • in een complexe sociale situatie zit, bijvoorbeeld met betrekking tot wonen, financiën, relatie;
  • een moeizaam of gecompliceerd verlopen eerdere zwangerschap of bevalling hebt gehad;
  • pas bevallen bent en psychische klachten hebt gekregen.

De behandeling

Om voor de POP-poli in aanmerking te kunnen komen, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, gynaecoloog of behandelaar van Emergis. Na uw verwijzing komt u voor een consult bij de psychiater (locatie Middelburg). Hij bespreekt de behandelmogelijkheden met u en jullie stellen samen het behandelplan op. Tijdens de behandeling houden we contact met de artsen bij wie u in behandeling bent. Als de verloskundige uw zwangerschap controleert, dan verwijzen we u voor een eenmalig consult naar de gynaecoloog.

Als u medicatie gebruikt, wordt altijd een consult gevraagd bij de kinderarts. U krijgt uitleg over de mogelijke effecten van de medicatie op het ongeboren kind en borstvoeding. Daarnaast krijgt u uitleg over de eerste periode na de geboorte. Vaak is er een observatieperiode in het ziekenhuis van 24 uur. Ook als u geen medicatie gebruikt, kan een consult voor de geboorte van het kind aangeboden worden als er specifieke vragen zijn rondom de baby. Als u voor aanmelding bij de POP-poli al in behandeling bent voor psychische klachten dan stemmen we met de behandelaar af wie, welke hulp kan bieden.

Belangrijk om te weten: Er zijn kosten verbonden aan een verwijzing naar Emergis. Neem vooraf contact op met uw zorgverzekeraar over de kosten.

Behandelteam POP-polikliniek

Het team bestaat uit verschillende zorgverleners die u vanuit hun specifieke deskundigheid kunnen begeleiden. Wie bij uw zorg betrokken is, hangt af van het advies en de aard van de klachten:

  • gynaecoloog;
  • kinderarts;
  • maatschappelijk werker;
  • ambulant verpleegkundige;
  • psychiater;
  • psycholoog;
  • sociaalpsychiatrisch verpleegkundige;
  • verloskundige.

Meer informatie

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.