Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een sacrale epidurale injectie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Sacrale epidurale injectie

In overleg met uw anesthesioloog/pijnarts wordt u behandeld voor pijn vanuit het stuitbeen. U krijgt een zogenoemde sacrale epidurale injectie. Bij zo’n injectie spuit een anesthesioloog/pijnarts de medicijnen Lidocaïne (verdovingsvloeistof) en Kenacort (corticosteroïden) in de epidurale ruimte in uw rug bij het staartbeen. De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten, hersenvocht en zenuwwortels. De medicatie zorgt ervoor dat de zwelling en irritatie van de zenuwen afneemt. Uw pijn kan hierdoor verminderen. Meestal duurt het een paar weken voordat u iets merkt van de behandeling.

De dag van de behandeling

Voorbereiding behandeling

U hoeft thuis geen specifieke voorbereidingen treffen, tenzij uw pijnarts anders aangeeft. In principe mag u gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen, met uitzondering van bloedverdunners. Houd wel rekening met de onderstaande zaken:

  • Als u ziek bent op de dag van de behandeling, kunt u het beste contact opnemen met het polikliniek Pijngeneeskunde.
  • Neemt u bloedverdunners als Plavix, Marcoumar of
    Sintrom? Meld dit van tevoren bij uw arts, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Meestal moet u de bloedverdunners een tijd voor de behandeling stoppen of vervangen door een ander geneesmiddel.
  • Heeft u een allergie voor jodium of andere ontsmettingsmiddelen, pleisters, contrast- of verdovingsmiddelen? Meld dit dan voor de start van de behandeling.
  • Bent u zwanger of bestaat de kans daartoe? Meld dit
    dan voor de start van de behandeling.
  • U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Vervoer
Op de dag van uw behandeling mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

Verloop behandeling

U ligt tijdens de behandeling op uw buik op een behandeltafel. De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgendoorlichting, waarna de plaats wordt ontsmet en afgedekt om steriel veld te gecreëerd. Uw huid wordt met een injectie plaatselijk verdoofd. Dan plaatst de anesthesioloog/pijnarts een dunne naald boven het staartbeen in de epidurale ruimte en spuit een combinatie in van medicijnen, verdovingsvloeistof en corticosteroïden of medicatie. Het inspuiten kan een drukkend gevoel geven of pijnlijk zijn, omdat de medicijnen zich moeten verdelen.

Na behandeling

U verblijft na de behandeling enige tijd op de aftercare. U of uw begeleider dient zelf een vervolgafspraak te make voordat u naar huis gaat.

Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. Deze mag u ‘s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

Mogelijke bijwerkingen

We voeren de behandeling vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van bijwerkingen of complicaties:

  • De meest voorkomende bijwerking is pijn. Deze is slechts tijdelijk en verdwijnt na enkele uren/dagen. U kunt hiervoor gewoon pijnstillers innemen.
  • Het kan zijn dat u tijdelijk wat minder kracht heeft in uw benen Dit gaat na een paar uur vanzelf over.
  • Bij diabetici kan gedurende enkele dagen verhoging van de bloedsuiker optreden. Blijft dit aanhouden? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met de huisarts of diabetisch verpleegkundige.
  • Bij koorts, al dan niet met hoofdpijn, of bij een ontsteking moet u contact opnemen met de polikliniek Pijngeneeskunde of de huisarts.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie een cyclus wat ontregeld zijn. U vloeit onregelmatig of heviger.
  • Opvliegers kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen (alleen in geval bij gebruik corticosteroïden). Bij aanhoudende bijverschijnselen neemt u contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde of uw huisarts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 11.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de receptie van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Uw afspraakinformatie

In te vullen door behandelaar

Wel/niet stoppen met bloedverdunners:
□ Ja, stoppen met de bloedverdunners _________ dagen
voor de behandeldatum.
□ Nee, hoeft niet gestopt te worden.
□ Niet van toepassing.