Deze folder geeft u informatie over sacrale epidurale injectie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene informatie

In overleg met uw anesthesioloog/pijnarts wordt u behandeld voor pijn vanuit het stuitbeen. U krijgt een zogenoemde sacrale epidurale injectie. Bij zo’n injectie spuit een anesthesioloog/pijnarts de medicijnen Lidocaïne (verdovingsvloeistof) en Kenacort (corticosteroïden) in de epidurale ruimte in uw rug bij het staartbeen. De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten, hersenvocht en zenuwwortels. De medicatie zorgt ervoor dat de zwelling en irritatie van de zenuwen afneemt. Uw pijn kan hierdoor verminderen. Meestal duurt het een paar weken voordat u iets merkt van de behandeling.

Verloop behandeling

U ligt tijdens de behandeling op uw buik op een behandeltafel. De juiste plaats voor de behandeling wordt bepaald onder röntgendoorlichting, waarna de plaats wordt ontsmet en afgedekt om steriel veld te gecreëerd. Uw huid wordt met een injectie plaatselijk verdoofd. Dan plaatst de anesthesioloog/pijnarts een dunne naald boven het staartbeen in de epidurale ruimte en spuit een combinatie in van medicijnen, verdovingsvloeistof en corticosteroïden of medicatie. Het inspuiten kan een drukkend gevoel geven of pijnlijk zijn, omdat de medicijnen zich moeten verdelen.