In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u een darmoperatie zult ondergaan (resectie). In deze folder leest u meer over de operatie, de voorbereiding op de operatie, de opname en de nazorg. De informatie is bedoeld voor u en uw naasten, als aanvulling op het gesprek met uw verpleegkundig specialist en chirurg.
De informatie wordt nog toegelicht in een voorlichtingsgesprek met uw verpleegkundig specialist.
Functie dikke darm
Voedsel komt via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. In de dikke darm worden vitaminen en vocht weer opgenomen in de bloedbaan. Daardoor dikt de inhoud van de dikke darm in tot normale ontlasting. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang. De darm kan goed blijven functioneren wanneer er een deel is verwijderd.
Doel operatie
Het verwijderen van een coloncarcinoom (kanker van de dikke darm) is het doel van de operatie. De tumor kan in alle delen van de darm voorkomen.
In uw geval zit de tumor in het S-bocht van de dikke darm. Tijdens de operatie wordt de tumor met omringend weefsel en lymfeklieren verwijderd. De chirurg zal altijd proberen om de twee uiteinden van de darm aan elkaar te hechten. Deze verbinding heet een ‘anastomose’. Soms is het nodig een (tijdelijk) stoma aan te leggen, al is dat bij deze operatie een uitzondering. Tijdens de operatie krijgt u antibiotica toegediend om de kans op een infectie te verkleinen. De operatie wordt zo mogelijk uitgevoerd met een ‘kijkoperatie’ (laparoscopie). Met deze operatietechniek worden via meerdere kleine gaatjes in de buik instrumenten en een camera ingebracht. Het camerabeeld is in de operatiekamer op verschillende schermen sterk vergroot te zien.