Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een staaroperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

informatie over staar

Tijdens uw bezoek aan de oogarts heeft u te horen gekregen dat u staar heeft en is een staaroperatie voorgesteld. Deze folder geeft u informatie over staar, de verschillende soorten lenzen, het vooronderzoek en de operatie zelf.

Troebele ooglens

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er last van.

Vormen van staar

  • Aangeboren staar
  • Staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog
  • Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar. Ouderdomsstaar is een ‘normaal’ verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt, maar meestal doen de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar zich pas later voor.

Staar ontwikkelt zich meestal heel langzaam en het ontstaat vaak in beide ogen. In het begin heeft u hier waarschijnlijk nog niets van gemerkt. Pas als de lens over een groter gebied is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Heel geleidelijk wordt het zicht steeds waziger, u ziet kleuren doffer of u krijgt last van schitteringen.