Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

In het kort

Binnenkort krijgt u een stoma. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor urine of ontlasting. Op deze pagina zal alleen de stoma voor ontlasting aan de orde komen.

Wat is het

Een darmstoma is een kunstmatige opening van de darm die vastgehecht wordt in de huid van de buikwand. Een stoma wordt aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet via de natuurlijke weg kan verlaten, als gevolg van een (chronische) darmziekte, obstipatie of obstructie door bijvoorbeeld een tumor, neurologische aandoeningen of een probleem met de bloedtoevoer in de darmen. Ook kan een stoma nodig zijn om een deel van de darmen rust te geven.Er is een ileostoma, de stoma van de dunne darm, en een colostoma, dit is een stoma van de dikke darm. Deze stoma kan tijdelijk of blijvend zijn.

Behandeling

U bent op consult geweest bij de chirurg. Deze heeft bepaalt, soms samen met u, dat u een stoma gaat krijgen. Daarna volgt een intakegesprek bij de stomaverpleegkundige (link naar de stomaverpleegkundige). Zij geven u verschillende informatie m.b.t. verschillende stoma’s, stomamateriaal etc. Daarna komt u bij de fysiotherapeut. Wij geven u informatie m.b.t. bewegen na de operatie en nemen samen met u de oefeningen door die u na de operatie kan uitvoeren om uw buikwand te beschermen. Deze bescherming is nodig om een parastomale hernia te voorkomen. Bij het aanleggen van de stoma maakt de chirurg een gaatje in de buikwand om het uiteinde van de darm er in te kunnen hechten. De buikwand bestaat uit een sterke spierlaag een een buikvlies. Samen zorgen zij er voor dat alle organen op hun plek blijven. Wanneer de buikwand niet beschermd wordt, is het mogelijk dat dit gaatje groter wordt, of dat er een stuk darm in dit gat kruipt. Dit noemen we een parastomale hernia en is een complicatie bij een stoma-operatie. We willen dit graag voorkomen, vandaar dat u voor de operatie al bij ons komt om de oefeningen door te nemen.

Wanneer u geopereerd bent, komen wij bij u in het ziekenhuis langs. We nemen dan nogmaals samen de oefeningen door en geven adviezen hoe te handelen in welke situatie. Uiteraard bent u in de gelegenheid vragen te stellen.

Hoe gaat het verder?

Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, is het raadzaam met de oefeningen aan de slag te gaan in de thuissituatie. Wanneer u beter belastbaar bent, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt die u verder gaat begeleiden uw conditie en kracht op te bouwen.

Meer informatie

Ook kan u eventueel contact opnemen met Convatec, zij hebben een speciaal beweegprogramma voor stomadragers ontworpen.