Deze folder geeft u informatie over de tranentest (schirmertest). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Hoeveelheid traanvocht meten

Tijdens de tranentest wordt de hoeveelheid traanvocht die u aanmaakt gemeten. Tranen beschermen de ogen tegen uitdroging. Wanneer u knippert wordt het traanvocht gelijkmatig over het oogoppervlak verdeeld tot een dun laagje. Dit dunne laagje heet de traanfilm. Bij droge ogen functioneert de traanfilm niet goed. De oorzaak is soms onvoldoende aanmaak van traanvloeistof door de traanklier. Het is ook mogelijk dat de hoeveelheid traanvocht wel voldoende is, maar dat de samenstelling van de traanvloeistof van onvoldoende kwaliteit is. Of dat de tranen het oogoppervlak niet voldoende bereiken door verstoppingen of onregelmatigheden.

Doel tranentest

Het doel van een tranentest is om de hoeveelheid traanvocht te meten. Bij sommige aandoeningen wordt een verminderde hoeveelheid traanvocht aangemaakt. Om onderzoek te doen naar deze aandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren, kan een tranentest gedaan worden.