Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Onderstaande informatie is een aanvulling op ‘angiografie algemeen‘. Zorg ervoor dat u deze informatie eerst goed doorneemt om volledig op de hoogte te zijn van de behandeling, voorbereiding en nazorg.

Wat is een vena cava filter?

Een vena cava filter (zie afbeelding) is een filter welke wordt geplaatst in de onderste holle ader (vena cava inferior). Dit filter voorkomt dat bloedpropjes van de benen in de longen terecht komen. Het plaatsen van het filter gebeurt op de angiokamer met behulp van echografie en röntgendoorlichting. Het filter wordt geplaatst onder plaatselijke verdoving via een sluisje in de ader in de lies of in de hals. Met behulp van röntgencontrastmiddel worden de bloedvaten zichtbaar gemaakt en kan het filter op de juiste plaats geplaatst worden.

Het filter kan óf binnen 14 dagen verwijderd worden, óf permanent blijven zitten. Dit is afhankelijk van de reden van plaatsing en wordt besloten samen met u door uw behandelend specialist. Indien het filter binnen 14 dagen verwijderd wordt, gaat dit op dezelfde manier als het plaatsen van het filter.