De arts heeft bij u een vernauwing in de halsslagader vastgesteld. In overleg met u is besloten dat u geopereerd wordt om deze vernauwing op te heffen. Deze operatie wordt carotis desobstructie of carotis endarteriëctomie (CEA) genoemd. In deze folder leest u meer over de periode voor, tijdens en na uw verblijf in het ziekenhuis. Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemeen

De belangrijkste slagaders in het hoofd zijn de linker-en rechter halsslagader. Ze ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta) en lopen voor in de hals tussen de uitwendig zichtbare schuine halsspier en de luchtpijp in. Vlak onder de kaak splitsen ze zich beide in een tak naar het aangezicht en een tak naar de hersenen. Samen met nog enkele slagaders voorzien zij de hersenen van bloed. Een carotis stenose is een vernauwing van de halsslagader. De oorzaak van een carotis stenose is slagaderverkalking. Slagaderverkalking ontstaat doordat bloedplaatjes, cholesterol en gladde spiercellen zich ophopen in de vaatwand. Deze ophopingen noemen we een plaque.

Hoewel niet precies bekend is waarom aderverkalking ontstaat is het wel duidelijk dat roken en het hebben van hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht of een te hoog cholesterolgehalte hierbij een belangrijke rol spelen. Kijk voor meer informatie in de folder Arterieel vaatlijden. Naast een vernauwing of een afsluiting van de slagader kan atherosclerose ook een ‘embolie’ veroorzaken. Er breekt dan een propje van de verkalkte plaque af of er schiet een bloedprop weg, dat verder stroomafwaarts in de hersenen het bloedvat geheel kan afsluiten. Het zijn juist deze propjes die het grootste risico opleveren voor een beroerte of TIA.