Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Door kanker of de behandeling van kanker kan uw smaak veranderen. Bepaalde smaken kunnen als lekkerder ervaren worden, maar andere smaken kunnen ook juist tegen gaan staan. Het kan zelfs per week, dag of uur anders zijn. Smaakverandering kan ervoor zorgen dat uw eetlust minder wordt.

In deze brochure vindt u tips om met veranderingen van smaak om te gaan. Vaak kunnen we de smaak positief beïnvloeden. Dit doet u door één of meer smaken sterker naar voren te laten komen in een gerecht met simpele toevoegingen.

 

Hoe werkt de smaak?

Op de tong, aan de binnenkant van de mond en in de keel zitten smaakpapillen. De basissmaken zijn zoet, zuur, zout, bitter en umami (ook wel hartig genoemd). Smaak wordt ook deels bepaald door de geur van het eten. De structuur en de temperatuur van het eten en drinken en het gevoel dat dit geeft in de mond spelen ook een rol bij de ervaring van smaak.  Zo kan eten in de mond een stroef of droog gevoel geven of juist een vettig gevoel. Krokant of pittig eten maakt dat u beter gaat kauwen, zorgt voor aanmaak van speeksel en prikkelt de smaak. Daarnaast speelt de bereidingswijze van eten een rol bij hoe u smaak beleeft, net als de omgeving waarin je eet.