Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over voedingsadviezen na een kaakoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Vloeibare voeding

Een periode is het voor u niet mogelijk vast voedsel te gebruiken. U bent hierdoor aangewezen op vloeibare voeding. Deze vloeibare voeding kan een normale voeding zijn die vloeibaar is gemaakt. Bij het vloeibaar maken van een voeding is het van belang te weten dat het volume van de vloeibare maaltijd veel groter is dan het volume van de vast maaltijd. Dit grotere volume zorgt voor een sneller vol gevoel. Dit volle gevoel verdwijnt echter weer snel. Hierdoor kan het zijn dat u meerdere keren op een dag moet eten om voldoende energie en bouwstoffen binnen te krijgen.

Voldoende voedingsstoffen

Het is belangrijk dat u alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt met uw voeding. Dit zorgt voor sneller herstel van het beschadigde weefsel. Daarnaast zorgt het ervoor dat u minder vatbaar bent voor infecties of ziektekiemen. Door uzelf iedere week te wegen, kunt u bijhouden of u voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer u afvalt, betekent het dat u te weinig calorieën gebruikt. U kunt er dan voor kiezen producten te gebruiken met meer calorieën of gebruik te maken van dieetproducten. Hierover leest u verderop meer.

Eenzijdiger voeding

Vloeibare voeding is eenzijdiger dan vast voedsel. Het is van belang dat u zoveel mogelijk varieert met smaken zoals zoet, zuur, zout en bitter. Maar ook de temperatuur en de kleur van producten zorgen voor extra afwisseling. Sterk zoete, zure en zoute producten kunnen een pijnlijk gevoel in de mond geven. Zoete melkproducten kunnen hinderlijke slijmvorming geven, zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk hebben dit minder. Als u de voeding via een rietje gebruikt, dan kan er een moe gevoel in de mond en wangen ontstaan. Knip het rietje zo kort mogelijk af.