U moet veel plassen en heeft veel dorst. Dat kan verschillende oorzaken hebben. U krijgt de zoutinfusietest om te onderzoeken of de oorzaak daarvan is dat u te weinig AVP aanmaakt. Dit hormoon wordt ook wel antidiuretisch hormoon of vasopressine genoemd.

Het hormoon zorgt ervoor dat het lichaam niet uitdroogt, AVP zorgt ervoor dat u genoeg water vasthoudt. Daardoor gaat u minder plassen. Onvoldoende AVP aanmaak noemen we ook wel Arginine Vasopressine deficiëntie. Vroeger heette dit centrale Diabetes Insipidus. Tijdens de test krijgt u een zoutinfuus. Door het zoutinfuus hoort uw lichaam meer AVP aan te gaan maken, zodat u minder gaat plassen en u dus niet uitdroogt. Omdat AVP moeilijk te meten is in het bloed, meten we in plaats daarvan copeptine. Een hoge copeptine spiegel betekent dat het lichaam voldoende AVP kan produceren. Dit meten we met een bloedafname.

Voorbereiding voor de test

De test vindt plaats op de dagbehandeling. Zorg ervoor dat u tenminste 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent op de afdeling.