Deze folder geeft u informatie over de zuurgraad- en impedantiemeting in de slokdarm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het vaststellen van hoe vaak en hoe lang er terugvloed is van maaginhoud naar de slokdarm (reflux). Er kan gekeken worden naar de aard van de reflux (impedantie) en hoe hoog de reflux komt in de slokdarm. De reflux kan leiden tot klachten zoals zuurbranden, pijn op de borst en hoesten.

Het onderzoek

Om de zuurgraad- en de impedantiemeting te kunnen doen, wordt er een speciale katheter (een dun slangetje) via uw neus ingebracht naar de slokdarm. Voor het onderzoek wordt uw neus verdoofd met een spray. Tijdens het inbrengen van de katheter mag u slokjes water drinken zodat de katheter makkelijk naar binnen glijdt. De katheter wordt vastgeplakt aan uw neus en is gekoppeld aan een draagbaar registratiekastje. Het kastje neemt u mee naar huis. U kunt het aan uw hals of schouder dragen. De katheter kunt u blijven voelen in uw keel maar over het algemeen wordt dit goed verdragen. U komt de volgende dag terug op het afgesproken tijdstip, om de katheter te laten verwijderen. Het is de bedoeling dat u tijdens de meting uw dagelijkse bezigheden doet.