Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Spreekuurlocaties

Vlissingen en Goes

Aandachtsgebieden

  • Cataract (grijze staar). Al meer dan 25 jaar ben ik oogarts. Het blijft fascinerend om te zien hoe de technieken voortdurend veranderen en de operaties steeds minder traumatisch en perfecter worden. Van destijds een langdurige operatie onder narcose naar nu een operatie onder druppelverdoving in 20 minuten. Toch wordt het nooit saai, ieder oog is anders en uitdagend. Het blijft voor mij een kunst om patiënten een persoonlijke begeleiding te geven. Niet iedere patiënt geeft het gelijk toe maar de meesten zijn toch wel behoorlijk zenuwachtig voor aanvang van de operatie. Voor mij dus de taak om ervoor te zogen dat de patiënt zich op zijn gemak voelt en even later weer lachend de operatiekamer verlaat!

Het wordt nooit saai, ieder oog is anders en uitdagend

  • Glaucoom. Door te hoge oogdruk ontstaat in de loop der jaren schade aan het blikveld en uiteindelijk ook aan de gezichtsscherpte. Al tijdens mijn opleiding in het Oogziekenhuis Rotterdam was deze aandoening een aandachtsgebied voor mij. Een deel van mijn proefschrift is aan deze ziekte besteed. Daar waar een staaroperatie meestal een forse verbetering van het zicht geeft, kenmerkt het glaucoom zich nogal eens door een langzame achteruitgang van visuele prestaties. De uitdaging is stilstand in de achteruitgang te bereiken door medicatie, laserbehandelingen en soms operatie. Glaucoom is een chronische aandoening en de patiënten zie ik dan ook jarenlang vaak meerdere malen per jaar. Sommigen ken ik al vanaf mijn eerste werkdag in Adrz, en dat schept een band. Ook op het gebied van het glaucoom ontstaan steeds nieuwe inzichten en behandelingen. Met name zie ik uit naar de komst van micro-invasieve chirurgische technieken. Samen met mijn collega H. Springelkamp hoop ik dat in de nabije toekomst ook deze behandelingen in Adrz door ons kunnen worden aangeboden.

Opleiding

Mijn opleiding vond plaats in het Oogziekenhuis te Rotterdam (1990-1994) met deelstages in het Erasmus MC.

Werkervaring

  • Sinds 1994: werkzaam in het Zeeuwse (Oosterschelde ziekenhuis, ziekenhuis Walcheren en Adrz).
  • Deelname in diverse commissies waaronder de OK-commissie en de commissie Kwaliteit.
  • 2003-2005: voorzitter medische staf ziekenhuis Walcheren.
  • 2013-2018: perifeer opleider/stagebegeleider voor oogartsen in opleiding in samenwerking met de universiteit van Maastricht.
  • 2003-heden: medevoorzitter bijeenkomsten van de glaucoomgroep Zuidwest-Nederland.

Onderzoek

In 1993 voltooide en verdedigde ik met succes mijn proefschrift op het gebied van de electrodiagnostiek bij patiënten met glaucoom, schilklieraandoening en MS.

BIG-nummer

9.021.684.801