Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie waarbij de prostaat in het geheel wordt verwijderd door middel van een prostatectomie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. Hij bevindt zich rondom de plasbuis onder de blaas. Tussen de blaas en de prostaat bevindt zich een sluitspier van de blaas, de tweede sluitspier zit onder de prostaat. De prostaatklier produceert vloeistof, het prostaatvocht. Het prostaatvocht komt samen met het zaad (dat in de zaadbal wordt geproduceerd) tijdens een zaadlozing naar buiten (sperma) en houdt de zaadcellen in leven tijdens hun tocht naar de eicel.

Sommige mannen krijgen op latere leeftijd klachten die samenhangen met het groter worden van de prostaat en die aanleiding geven tot een prostaatoperatie. Deze klachten hebben bijna altijd iets te maken met het urineren: vaak urineren met meestal een aarzelend begin, een slappere straal waarbij persen geen duidelijke verbetering geeft, nadruppelen, een branderig gevoel bij het plassen of het gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leeg komt. Ook neemt het aantal keren dat u ’s nachts moet plassen toe.

Uit onderzoek is gebleken dat een ingreep aan uw prostaat noodzakelijk is. De prostaat is dusdanig gegroeid dat een verwijdering van de plasbuis (de transurethrale resectie ofwel TUR) niet meer mogelijk is. Het doel van de operatie is om uw plasklachten te verhelpen. Er zijn twee verschillende manieren van opereren.