Lees hier de laatste informatie over het coronavirus bij Adrz.

Tijdens uw zwangerschap kunnen we met een echo het kindje in uw buik bekijken. Een zogenoemde ‘echoscopie’ is een beeldvormende techniek die werkt met geluidsgolven waardoor de organen in uw lichaam zichtbaar worden.

Werkwijze echoscopisten

Ons team van echoscopisten heeft veel ervaring met het maken van zwangerschapsecho’s. Onze wachttijden zijn kort. Als er sprake is van spoed, kunt u altijd dezelfde dag terecht. We werken met een kleine, vaste groep echoscopisten, zodat u altijd een vertrouwd gezicht ziet. U kunt bij Adrz terecht voor uw zwangerschapsecho’s, ook als u niet bij de gynaecoloog onder controle bent.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken is het kindje het meest nauwkeurig op te meten, daarom wordt in deze periode de termijnecho gemaakt om de uitgerekende datum vast te stellen.

Soms wordt er eerder in de zwangerschap een echo gemaakt om vast te stellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Deze echo is vaak geruststellend voor aanstaande ouders.

Counseling, 1e trimester screening en 20-weken echo

Counseling

Om alle zwangeren goed voor te lichten over de mogelijkheden voor prenatale screening, krijgen zij een counselingsgesprek aangeboden waarin de echoscopistes de voor- de nadelen van prenatale screening met je bespreken. Ook de consequenties van de uitslag van deze onderzoeken worden met u besproken.

1e trimester screening

Wanneer u wilt weten of er een kans bestaat dat u zwanger bent van een kindje met het syndroom van Down, het syndroom van Patau, het syndroom van Edwards of een andere chromosoomafwijking kunt u kiezen voor een NIPT.

13-en 20-weken echo

Tijdens het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) wordt het kindje gescreend op mogelijke lichamelijk structurele afwijkingen en wordt de groei van de foetus  beoordeeld. In Nederland wordt iedere zwangere een SEO aangeboden. Een SEO is niet verplicht.

Meer informatie hierover vindt u op Pns.nl

Groeiecho (biometrie)

Om te controleren hoe uw kindje groeit, wordt een zogeheten groeiecho gemaakt. Bij een groeiecho wordt de omtrek van het hoofdje en het buikje gemeten en de lengte van het bovenbeentje. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater gemeten. Indien er sprake is van een groeiachterstand, worden soms aanvullende metingen gedaan.

Als je onder controle bent bij de gynaecoloog, dan krijg je standaard een groeiecho bij 32 en 36 weken zwangerschapsduur. Indien nodig wordt een echo gemaakt.

Lees meer over zwangerschapscontroles