Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over afstaande oren bij kinderen . Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Veelvoorkomend probleem

Afstaande oren komen veel voor, ze zijn een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp. U kunt dit door middel van een oor correctie, door een plastisch chirurg, laten corrigeren. Het is bij deze ingreep van belang een reëel verwachtingspatroon te hebben. Bij de operatie wordt een huidsnede aan de achterkant van het oor gemaakt. Het kraakbeenskelet van het oor wordt via deze weg gecorrigeerd. Uiteraard streeft de plastisch chirurg bij deze ingreep naar symmetrie tussen de beide oren. Kraakbeen is echter een weerbarstig weefsel en kan dus terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. Een garantie op absolute symmetrie valt dan ook niet te geven.

Voor de operatie

Voor de operatie adviseren wij u:

  • altijd aan te geven wanneer uw kind bloedverdunnende medicatie gebruikt
  • altijd aan te geven wanneer uw kind een pacemaker heeft
  • altijd aan te geven wanneer uw kind een allergie heeft
  • de sieraden bij uw kind uit te doen voorafgaand aan de operatie

De dag van de ingreep

Op de afgesproken dag en tijd wordt u samen met uw kind in het Adrz verwacht, waar uw kind zich aanmeldt bij de receptie (Goes), of in de hal via de centrale aanmeldzuil (Vlissingen). De ingreep vindt over het algemeen onder plaatselijke verdoving plaats, maar kan ook onder narcose plaatsvinden.

Bij een plaatselijke verdoving wordt het gebied rond de oren verdoofd d.m.v. kleine prikjes, dit kan even pijnlijk zijn. De ingreep zelf is niet pijnlijk, maar uw kind kan wel een lichte druk of beweging voelen en ‘hoort’ als het ware de operatie.

Operatie onder narcose

Preoperatief spreekuur (POS)

Ter voorbereiding op de operatie onder narcose is het belangrijk de lichamelijke conditie van uw kind goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op de POS-poli, op de polikliniek ontvangt u hiervoor een PIM map.

Nuchter zijn

Op de dag van de operatie dient uw kind nuchter te zijn, dit wil zeggen dat uw kind zes uur voor de operatie niet meer eet en/of drinkt. De opname vindt meestal plaats in dagbehandeling.

Na de ingreep

Na afloop van de operatie verblijft uw kind nog enige tijd op de afdeling dagbehandeling.  Wanneer uw kind zich goed voelt mag hij/zij aan het einde van de dag weer naar huis. Bij pijn mag uw kind kinderparacetamol volgens voorschrift gebruiken (lees hiervoor goed de bijsluiter).

U krijgt een nazorgformulier mee naar huis, waarin staat waar u op moet letten en wat u kunt verwachten.

Herstelperiode

In de eerste week na de operatie zijn de oren gezwollen en blauw. De bloeduitstortingen trekken vrij snel weer weg. De zwelling heeft een aantal weken nodig om weg te trekken. De oren zullen enige tijd dikker zijn dan normaal. Het uiteindelijke resultaat is na drie maanden te beoordelen.

De eerste week moet uw kind dag en nacht een elastische band/haarband dragen om de oren te beschermen. Daarna adviseren wij nog twee weken extra (in totaal dus drie weken) ’s nachts en tijdens het sporten een brede haarband te dragen, die het oor volledig bedekt. ‘s Nachts is dit belangrijk omdat anders het risico bestaat dat het oor dubbel ligt op het kussen.

Verder is het goed met onderstaande rekening te houden:

  • Het is aan te raden om zes weken geen sport te beoefenen. Het gaat dan met name om contactsporten.
  • Zwemmen mag pas weer als alle wondjes dicht zijn en de hechtingen zijn opgelost (na zes weken), zwemmen mag eventueel wel met een badmuts.

Financiële aspecten

De ziektekostenverzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de kosten van deze operatie bij kinderen tot 18 jaar.

Risico’s

De ingreep zal worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde OK-assistentes, in een goed geoutilleerde behandelkamer, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede behandeling.

Toch kunnen zeldzame complicaties optreden. Zoals bij iedere operatie kunnen er in het behandelde gebied zwelling en bloeduitstortingen optreden die na verloop van tijd spontaan verdwijnen.

Zoals bij iedere operatie kunnen er zich in het behandelde gebied infecties voordoen. De infectie wordt meestal met antibiotica behandeld.

De littekens kunnen lang rood blijven, doch met de tijd vervagen deze littekens behoorlijk.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar poli Plastische Chirurgie via 088 125 7331 (op werkdagen van 8.30– 12.30 uur). Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.