Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een APD infuus. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

APD infuus

Uw pijnspecialist heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met behulp van infusietherapie met pamidroninezuur (Aminohydroxy propylideenfosforzuur of APD), een bifosfonaat. U krijgt meestal drie behandelingen. Tussen de behandelingen wordt telkens één maand gewacht.

Indicatie

Aanvullende behandeling van pijnklachten bij Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), wervelbreuken en botafbraak (osteolyse) bij kanker.

Werking

Bisfosfonaten remmen de botafbrekende cellen. Daardoor helpen de bisfosfonaten botafbraak te voorkomen of te verminderen. Dat zorgt er voor dat u minder pijn heeft. De kans op botbreuken of een verhoogd calciumgehalte in het bloed worden hierdoor minder.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

U krijgt een datum en tijdstip waarop de behandeling plaats zal vinden. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich in Adrz op de dagbehandeling locatie Vlissingen. Hier wordt u verder begeleid.

Gebitscontrole
Als u APD krijgt is er een kans dat uw kaakbot wordt afgebroken. Wij adviseren u dan ook om voor de start met APD een bezoek te brengen aan uw tandarts voor een gebitscontrole en een eventuele

behandeling. Een goede mondverzorging is belangrijk, poets drie maal daags uw tanden en spoel uw mond met een zoutwater oplossing. Als u gedurende de behandeling problemen heeft met uw gebit, zoals tandpijn, loszittende tanden of een kaakontsteking neem dan contact op met uw pijnspecialist en tandarts.

Medicijnen
Voor deze behandeling zijn geen speciale voorbereidingen nodig, u mag uw medicijnen innemen zoals u gewend bent. U hoeft niet de stoppen met uw bloedverdunners.

Zwangerschap
Wanneer u zwanger bent raden wij u aan om contact op te nemen met het Centrum voor Pijngeneeskunde. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.

Allergie
Bent u allergisch voor pamidroninezuur, andere medicijnen, bepaalde voedingsmiddelen, contrastvloeistof of huidontsmettingsmiddelen zoals bijvoorbeeld jodium? Meldt u dit dan voor de behandeling.

Nuchter zijn
U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Wel raden wij u aan ’s ochtends een licht verteerbaar ontbijt te nuttigen.

Vervoer
Na de behandeling mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer. Zorg daarom voor een begeleider die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.

Verloop van de behandeling

Pamidronaat wordt toegediend via een infuus in dagbehandeling, waarbij per keer 60 mg pamidronaat wordt toegediend in een tijdsbestek van vier uur. Als u zich na de behandeling goed voelt, mag u naar huis.

Na de behandeling

Het is belangrijk om minimaal anderhalve liter per dag te drinken.

Het resultaat van de behandeling is vaak niet direct merkbaar. Het uiteindelijke resultaat kan twee tot drie maanden duren. Het is wel mogelijk dat u al eerder een gunstig effect bemerkt.

Complicaties en bijwerkingen

Meest frequent:

  • aan het begin van de behandeling lichte temperatuurverhoging (> 1° C) die 1 à 2 dagen aan kan houden en vermindering van het calciumgehalte, zonder dat men hiervan last heeft;

Zeer vaak (> 10%):

  • griepachtige verschijnselen, soms gepaard gaan met een gevoel van onwel bevinden, stijfheid, vermoeidheid en blozen; vermindering van het fosfaatgehalte;

Vaak (1-10%):

  • reacties op de infusieplaats (pijn, roodheid, zwelling, verharding, vaatontsteking), pijn in de beenderen, gewrichtspijn, spierpijn, misselijkheid en braken, hoofdpijn, vermindering lymfocyten, hypo- en hypertensie (verlaagde – en verhoogde bloeddruk), vermindering magnesium;

Soms tot zelden (0,01-1%):

  • spierkrampen, gewichtsvermindering, buikpijn, diarree, obstipatie, last van maagzuur, prikkelbaarheid, verwardheid, duizeligheid, slaperigheid, bloedarmoede, vermindering leucocyten, vroeg en late (na 48 uur) allergische reacties, oogontstekingen, hoge bloeddruk, nierschade, verhoging en verlaging van het kaliumgehalte, vermindering van het calciumgehalte waar men last van heeft, verhoging van het natriumgehalte;

Zeer zelden (< 0,01%) en incidentele meldingen:

  • botafbraak van de kaken, shock, maagontsteking, hallucinaties, vermindering van het aantal thrombocyten, lage bloeddruk, hartfalen, bloed bij de urine, nierfalen, verslechtering bestaande nierziekte, geelzien, oogontsteking, longontsteking (ARDS, interstitiële longontsteking), heropflakkering Herpes simplex en Herpes zoster, leverfunctiestoornissen, verhoging van het kreatinine en ureum. Veel van de genoemde bijwerkingen kunnen gerelateerd zijn aan de onderliggende aandoening.
  • Metaalsmaak, gewijzigde smaak of smaakverlies is waargenomen bij bisfosfonaten en is binnen enkele uren verdwenen.

Nazorg

Leefregels

  • U kunt de dag na de behandeling uw activiteiten weer hervatten, tenzij de pijnverpleegkundige/-consulente of pijnspecialist anders met u heeft afgesproken.
  • Het is belangrijk om in beweging te blijven waarbij u overbelasting probeert te vermijden.

Controle

Acht weken na het derde APD-infuus wordt u gebeld door de pijnverpleegkundige/-consulent, om na te gaan wat het effect is van de behandeling

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar het Centrum van Pijngeneeskunde via 088 125 48 18. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.

Informatie over uw afspraak

Datum:

Tijd:

Locatie:
Vlissingen: afdeling VMCK