Wat is Quadramet?
Quadramet is een radioactieve vloeistof die zich hecht aan de pijnlijke uitzaaiingen in uw botten ten gevolge van een kwaadaardige tumor. Deze stof blijft enkele weken aanwezig. Op de plaats van de uitzaaiingen wordt straling afgegeven waardoor de uitzaaiingen worden vernietigd. Er vindt dus bestraling plaats van binnenuit uw eigen lichaam.
In het ziekenhuis
- Als u voor de eerste keer naar het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd.
- Uw gegevens komen op stickers te staan. Deze stickers worden gebruikt om uw behandeling administratief te kunnen verwerken. Wij raden u daarom aan om een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.
- Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie.
- De identificatieplicht is ook dan van toepassing.
- Meldt u zich vervolgens bij de afdeling Nucleaire geneeskunde in Goes, route 15.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Voor deze behandeling is geen speciale voorbereiding nodig. Wel moeten enkele bloedwaarden vooraf worden gecontroleerd. Ook is er een recente botscan nodig. Eventueel wordt vooraf een botscan gemaakt.
U krijgt daarvoor een aparte afspraak. Wanneer u gemakkelijk ongecontroleerd urine verliest of een katheter heeft, meld dat bij het maken van de afspraak. In dat geval zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig.
Behandeling
De Nucleair geneeskundige dient op het afgesproken tijdstip de radioactieve vloeistof toe. Dit gebeurt via een infuus dat in een bloedvat in uw arm wordt aangebracht. Afgezien van de prik merkt u hier niets van. Na de toediening wordt er gemeten hoeveel straling u op dat moment uitstraalt. Als dat beneden de wettelijke norm is mag u de afdeling verlaten. Wanneer dat niet het geval is, moet u wachten in een speciaal daarvoor bestemde ruimte (maximaal twee uur). De eerste urinelozing moet bij voorkeur plaatsvinden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Effect van de behandeling
De eerste drie dagen na de injectie kunnen de pijnklachten tijdelijk iets toenemen omdat de radioactieve stof gaat inwerken op de uitzaaiingen. Na een week wordt de pijn duidelijk minder. De pijnverlichting kan drie tot vier maanden aanhouden. Soms verdwijnt de pijn zelfs helemaal. Als de pijn na enige maanden toch weer toeneemt, is het mogelijk dat u een tweede injectie met Quadramet krijgt.
Bijwerkingen
Quadramet wordt goed verdragen. U kunt gewoon eten en drinken. Uw reactievermogen wordt niet beïnvloed. U mag andere pijnstillers blijven gebruiken. Het kan zijn dat het aantal bloedplaatjes en witte bloedlichaampjes in uw bloed tijdelijk afneemt, maar daar merkt u waarschijnlijk niets van. U komt regelmatig op controle bij uw behandelend arts om uw bloed te onderzoeken.
Welke maatregelen moet u nemen?
De eerste twaalf uur na de injectie verlaat een kleine hoeveelheid van het Quadramet het lichaam via de urine. Op de dag van de injectie is het daarom verstandig om zorgvuldig te zijn met plassen.
Waar moet u op letten?
- Probeer geen urine te morsen.
- Maak zittend gebruik van het toilet en spoel tweemaal door.
- Mocht u toch urine gemorst hebben op het toilet, de kleding of het beddengoed dan is dat geen reden tot paniek. De te nemen maatregelen zijn erop gericht anderen niet in contact te brengen met de urine waarin de radioactieve stof aanwezig is:
- > De middelen die u gebruikt om de gemorste urine op te vangen kunt u in een plastic zak doen en vervolgens met het huisvuil weggooien.
- > Wasgoed dat door urine is besmet moet u éénmaal apart wassen, daarna kan het weer normaal worden gebruikt.
- Wanneer u naar het toilet bent geweest of wanneer u in aanraking bent gekomen met materiaal dat is besmet door urine, moet u uw handen grondig wassen.
Is het gevaarlijk voor u en uw omgeving?
De behandeling levert geen gevaar op voor u en uw omgeving. De zogenaamde ‘beta-straling’ die het Quadramet uitzendt, heeft in lichaamsweefsel slechts een reikwijdte van enkele millimeter. Beperking van contacten met mensen in uw omgeving is dan ook niet nodig, zolang u bovengenoemde maatregelen in acht neemt. Deze zijn erop gericht te voorkomen dat zij door uw urine worden besmet.
Wat gebeurt er als u incontinent voor urine bent of een blaaskatheter heeft?
Incontinentie bij behandeling met radioactief samarium
- Als u last heeft van incontinentie dient u zich vijf dagen aan de volgende regels te houden:
- gebruik de wegwerphandschoenen die u heeft meegekregen
- doe het incontinentie materiaal in een aparte afvalzak
- bewaar de afvalzak op een afgelegen plaats zodat uw huisgenoten niet onnodig met straling in aanraking komen.
- de handschoenen direct na gebruik bij het huisvuil doen daarna goed uw handen wassen
- op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald kunt u de zak bij het overige afval doen
Blaaskatheter bij behandeling met radioactief samarium
Als u uw blaaskatheter leeg maakt moet u zich vijf dagen aan de volgende regels houden:
- minimaal één keer per dag de katheterzak legen in het toilet
- dit moet u doen met wegwerphandschoenen
- toilet twee keer doorspoelen
- daarna goed uw handen wassen
- de handschoenen direct na gebruik bij het huisvuil doen
- dit geldt ook voor de lege blaaskatheterzak als u die vervangt
- u krijgt wegwerphandschoenen mee na de behandeling
- als u reserve blaaskatheterzakken denkt nodig te hebben kunt u daar om vragen
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Nucleaire Geneeskunde via telefoonnummer 088 125 52 91.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Bent u verhinderd? Meld dit dan tenminste 24 uur van tevoren telefonisch bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde via 088 125 52 91. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.
Informatie over uw afspraak
Datum __________________dag ____________ tijd ________ uur
Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114
4462 RA in Goes