De blindedarm of beter gezegd de appendix (letterlijk: aanhangsel) bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Dat wil zeggen rechtsonder in de buik. Een appendicitis is een meestal plotseling ontstane ontsteking van de blindedarm. Waarom deze ontstoken raakt, is niet duidelijk. De pijnklachten beginnen meestal geleidelijk op, rond of boven de navel. Uiteindelijk zakt de pijn naar de rechterkant van de onderbuik. Soms worden de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken. Er kan een lichte temperatuurverhoging zijn en een algeheel onwel bevinden. Wanneer de verschijnselen duidelijk zijn, is het aanraken van de buik en het daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder. Hoesten en lachen doet soms pijn. Dikwijls wordt ook ‘vervoerspijn’ aangegeven. Bijvoorbeeld wanneer een auto over een hobbel rijdt. De blindedarmontsteking kan zeer heftig verlopen en aanleiding geven tot buikvliesontsteking. In dat geval kan de pijn in de gehele buik voelbaar zijn.
Diagnose en onderzoek
Vaak kan op grond van het verhaal en de symptomen de diagnose ‘appendicitis acuta’ gemakkelijk worden gesteld. Wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, moeten andere oorzaken worden uitgesloten, bijvoorbeeld een darminfectie, voedselvergiftiging of gynaecologische oorzaken zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokontsteking.
Verloop onderzoek
Vanzelfsprekend is lichamelijk onderzoek door de arts belangrijk. Soms wordt ook een inwendig onderzoek via de anus gedaan en bij de vrouw eventueel een inwendig gynaecologisch onderzoek. Ook wordt bloed en urine in het laboratorium onderzocht. Meestal wordt een echografisch onderzoek of een CT-scan op de afdeling Radiologie gemaakt. Met geluidsgolven kunnen echografisch de organen in de onderbuik zichtbaar gemaakt en bekeken worden. Bij twijfel of onzekerheid over de juiste aandoening kan gekozen worden om of even af te wachten of een kijkoperatie (diagnostische laparoscopie) onder narcose te verrichten.
De dag van de behandeling
Voorbereidingen op de operatie
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Bloedverdunners geven een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met uw arts moet u tijdelijk stoppen met deze medicijnen.
Pijnstillers
U kunt pijnstillers zoals Paracetamol kopen bij de apotheek en drogist. Zorg ervoor dat u deze voor de ingreep in huis heeft.
Anesthesie
De operatie wordt altijd onder algehele verdoving verricht.
De behandeling
Als de diagnose appendicitis acuta is gesteld, is het verwijderen van de ontstoken blindedarm de beste behandeling (appendectomie). Deze operatie wordt met een kijkoperatie (laparoscopie) verricht, of met een kleine snee rechts in de onderbuik indien dit niet lukt of onder bepaalde omstandigheden. Bij de kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikwand instrumenten en een camera die verbonden is met een tv-monitor in de buik gebracht. De arts kan via de camera zijn handelingen zien op het tv-scherm en zo de operatie uitvoeren. De duur van de operatie is gemiddeld 45 minuten.
Indien de operatie niet uitvoerbaar is door middel van een kijkoperatie, kan de chirurg ervoor kiezen te opereren door een snee midden in de onderbuik te maken. Daarbij wordt ruimere toegang tot de buik verkregen om de operatie uit te voeren of eventuele andere oorzaken van de klachten op te sporen en te behandelen.
Wanneer tijdens de operatie blijkt dat er pus als gevolg van de blindedarmontsteking in de buik is ontstaan wordt u tenminste 48 uur nabehandeld met antibiotica via het infuus.
Zwelling in de buik (appendiculair infiltraat)
Soms is de ontsteking van de blindedarm in de loop van de tijd al ‘afgedekt’ door verkleving met buikvet en darmlissen. Dit is soms bij het onderzoek als een zwelling in de rechteronderbuik te voelen. Men spreekt dan van een appendiculair infiltraat. Dit ontstaat meestal na enige dagen ziek zijn. In zo’n geval moet de ontsteking en het infiltraat eerst ‘tot rust komen’. Het is de vraag of daarna nog moet worden overgegaan tot een operatie om de blindedarm alsnog te verwijderen.
Na de behandeling
Na de operatie heeft u een infuus voor vocht- en medicijntoediening. De eerste dagen krijgt u drinken en eten naarmate het maag-, darmstelsel dit kan verdragen. Er is hiervoor geen vast schema.
Naar huis
In het algemeen mag u na één dag weer naar huis, tenzij antibiotische nabehandeling moet plaatsvinden. Meestal is dan normale voeding weer mogelijk.
Controleafspraak
Bij ontslag krijgt u een belafspraak mee voor de controle een aantal weken later. Indien er eerder klachten ontstaan dan vragen we u contact met ons op te nemen.
Mogelijke complicaties
Bij deze operatie is er een kans op een nabloeding, wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie. Soms kan na een forse appendicitis acuta met pus in de buik later nog een abces in de buik ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat dit abces chirurgisch moet worden behandeld of onder röntgencontrole kan worden aangeprikt.
Nazorg
Pijn
Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg paracetamol. gebruiken.
Herstel
De herstelperiode is normaal een aantal weken, mede afhankelijk van hoe ernstig de ontsteking is geweest. Er wordt geadviseerd vier weken niet te zwaar te tillen, daarna kunt u uw normale activiteiten hervatten.
Wij adviseren om een jaar lang de littekens niet bloot te stellen aan de zon of de littekens in te smeren met zonnebrand factor 50. Dit om hyperpigmentatie te voorkomen. Dit is een bruine verkleuring van de littekens die mogelijk niet meer weg trekt
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie via 088 125 42 37.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.